LIVE TEXT / Încă 14 cazuri noi de COVID-19. Alte 2 localități intră în carantină din cauza COVID-19

PE SCURT

Ora 17:30

Încă 14 cazuri de coronavirus au fost confirmate în Moldova. Dintre acestea, patru sunt de import (primul din România) și 10 sunt cu transmitere locală. De asemenea, a fost înregistrat primul caz de import din România. Astfel, în Republica Moldova sunt înregistrate 94 de cazuri pozitive de coronavirus. În total, până astăzi, au fost realizate 792 de teste (124 – astăzi).

Ora 15:40

Începând de luni, 23 martie, transportul public din Chișinău va avea un nou program de activitate. Troleibuzele și autobuzele vor circula dimineața, între orele 5:30 -10:00, precum și după amiază, 16:00 – 20:00. În restul orelor transportul va fi sistat.

Ora 15:00

Încă două sate au intrat în carantină din cauza virusului COVID-19. Este vorba despre satele Talmaza, din r. Ștefan Vodă, și Pohorniceni, din raionul Orhei.

Ora 13:30

Preoții de la Biserica „Sf. M. Mc. Teodor Tiron – Ciuflea”, din Chișinău, desfășoară slujbele în interior folosind aceeași linguriță pentru împărtășanie, deși asta a fost interzis de autorități. Enoriașii au fost împărtășiți astăzi, 22 martie, în interiorul lăcașului și toți cu aceeași linguriță, transmite Ziarul de Gardă.

Ora 11:30

Numărul traversărilor la frontiera Republicii Moldova a scăzut în ultimele 24h. Toate cele 2 356 persoane care au traversat frontiera Republicii Moldova au fost supuse screening-ului, iar 1 252 dintre acestea au completat fișe epidemiologice individuale.

Ora 10:30

Un medic reanimatolog de la Spitalul Clinic Republican a fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19. Informația a fost confirmată pentru PRO TV de directorul Spitalului Clinic Republican, Ciubotaru Anatol.

Ora 9:00

Până ieri, 21 martie, în Republica Moldova au fost testate circa 670 de persoane, iar la 80 dintre ele a fost depistată infecția cu COVID-19. La Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internate 67 de persoane. Majoritatea acestora (55) înregistrează o evoluție medie a stării, 4 – stare satisfăcătoare, iar 6 sunt în stare gravă. La Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii sunt internați 8 minori. Toți înregistrează o evoluție medie a stării. La Spitalul Clinic Republican sunt internate două persoane, în stare medie și respectiv satisfăcătoare.

– Pe parcursul ultimelor 24h, pentru nerespectarea noilor reguli impuse în cadrul stării de urgență, au fost amendate 24 persoane fizice, 19 persoane juridice penalizate și 23 transportatori auto.

PE LUNG

Ora 15:40

Începând de luni, 23 martie, transportul public din Chișinău va avea un nou program de activitate. Troleibuzele și autobuzele vor circula dimineața, între orele 5:30 -10:00, precum și după amiază, 16:00 – 20:00. În restul orelor transportul va fi sistat. Urmează ca primarul Ion Ceban să solicite același lucru de la șoferii de microbuzele.

„Recomandarea noastră este să rămâneți acasă, să evitați locurile publice, în cazul în care nu aveți o necesitate de a ieși din casă. Totodată, vreau să recomand, să rog, să evitați călătoriile prin țară, dacă iarăși, nu este vorba de o urgență”, a scris primarul general pe pagina sa de Facebook.

Ora 15:00

Încă două sate au intrat în carantină din cauza virusului COVID-19. Este vorba despre satele Talmaza, din r. Ștefan Vodă, și Pohorniceni, din raionul Orhei.

Localitatea Talmaza din raionul Ștefan Vodă a intrat în carantină, după ce două persoane au fost diagnosticate cu Covid-19. Carantina a fost instituită pe o perioadă de 40 de zile (21 martie – 29 aprilie. Monitorizarea ordinii publice va fi asigurată de către Inspectoratul de Poliție Ștefan Vodă. De altfel, locuitorii și alte persoane care vor avea necesitate strictă de a efectua lucrări agricole, lucrătorilor medicali, pompieri, poliția vor fi verificați la cele trei puncte de control la intrare-ieșire în satul Talmaza. În același timp, activitatea agenților economici nu va fi sistată, aceștia vor continua să asigure stocurile necesare de produse alimentare.

În același timp, carantina din satul Pohorniceni a fost instituită pentru doar 14 zile (22 martie – 5 aprilie). Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Orhei, toți locuitorii satului sunt obligați să respecte condițiile de autoizolare la domiciliu, iar instituțiile publice și private sunt obligate de a absolvi de prezentare la serviciu a angajaților domiciliați în sat. Urmează ca echipa medicinei primare, medicul de familie și asistentele medicale să identifice persoanele cu care a contactat pacientul infectat cu COVID-19, recent revenit din zona endemică. Autoritățile locale au propus ca acesta să fie tras la răspundere, în cazul în care va fi demonstrat că acesta nu a respectat regimul de autoizolare la domiciliu.

Printre alte acțiuni care urmează a fi implementate în Pohorniceni se numără organizarea a patru puncte de informare și a unui mobil de informare sonoră a locuitorilor din satul Pohorniceni – privind necesitatea autoizolării la domiciliu.

În același timp, personalul medical din cadrul Spitalului Raional Orhei va acorda o atenție deosebită pacienților care se adresează la unitatea de primire de urgență din localitățile: Pohorniceni, Piatra și Furceni (comuna Ivancea).

Ora 13:30

Deși slujbele bisericești au fost permise exclusiv în aer liber și cu respectarea normelor de protecție, preoții de la Biserica „Sf. M. Mc. Teodor Tiron – Ciuflea”, din Chișinău, au fost surprinși nerespectând indicațiile autorităților.

Enoriașii au fost împărtășiți astăzi, 22 martie, în interiorul lăcașului și toți cu aceeași linguriță, transmite Ziarul de Gradă. În reportajul foto, poate fi văzut cum preoții nu poartă mănuși de protecție, nici mască, și folosesc aceeași linguriță ca să împărtășească enoriașii în interiorul bisericii.

Ora 11:30

Numărul traversărilor la frontiera Republicii Moldova a scăzut în ultimele 24h. Toate cele 2 356 persoane care au traversat frontiera Republicii Moldova au fost supuse screening-ului, iar 1 252 dintre acestea au completat fișe epidemiologice individuale.

Fișa epidemiologică

Potrivit Poliţiei de Frontieră, ele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:
PcTF Leuşeni – 303 traversări persoane;
PTF Sculeni – 178 traversări persoane;
PTF Giurgiuleşti-Galaţi – 158 traversări persoane;
PTF Tudora – 150 traversări persoane;
PTF Aeroport Chişinău – 104 traversări persoane.

Amintim că, în perioada 9-15 martie 2020, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 237 144 traversări, dintre care un număr mai mare – 125 102 treceri pe sensul de intrare în Republica Moldova. Comparativ cu numărul total de persoane, înregistrat în prima săptămână a lunii martie, acesta este în descreștere cu circa 20%. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 78 747 traversări. Cea mai „activă” frontieră a fost cea cu România, 48% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

Ora 10:30

Un medic reanimatolog de la Spitalul Clinic Republican a fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19. Acesta s-ar fi infectat în momentul intubării unei paciente infectate, când starea acesteia s-a agravat.

„După cum descriu cei din China, Corea, acesta este cel mai riscant moment când poate să se molipsească medicul, atunci când intubează pacienții”, a explicat Anatol Ciubotaru, directorul Spitalului Clinic Republican.

Medicul primește tratament, iar starea acestuia este de gravitate medie, cu dinamică ușor pozitivă. Cei șase medici aflați pe aceeași tură se află în carantină. „Medicul era în costum de protecție, însă, și-a scos ochelarii de pe ochi, căci i-au transpirat. Probabil în această perioadă s-a transmis virusul”, spune Ciubotaru Anatol.

Ora 9:00

Statistică valabilă pe 22 martie, ora 11:00

– Până ieri, 21 martie, în Republica Moldova au fost testate circa 670 de persoane, iar la 80 dintre ele a fost depistată infecția cu COVID-19. Majoritatea dintre acestea, 44, sunt infectări locale (Chișinău – 21, Hâncești – 14, Sângerei – 2, Ialoveni – 2, Ștefan-Vodă – 2, Soroca – 2, Cantemir -1, Orhei – 1), iar 34 de cazuri sunt de import (Italia, Anglia, Franța, Cehia, Ucraina, Rusia). În zona separatistă de peste Nistru sunt două cazuri oficiale.

– La Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internate 67 de persoane. Majoritatea acestora (55) înregistrează o evoluție medie a stării, 4 – stare satisfăcătoare, iar 6 sunt în stare gravă. La Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii sunt internați 8 minori. Toți înregistrează o evoluție medie a stării. La Spitalul Clinic Republican sunt internate două persoane, în stare medie și respectiv satisfăcătoare.

– Pe parcursul a ultimelor 24h, au fost amendate 24 de persoane fizice pentru încălcarea regimului de autizolare, care au avut un comportament agresiv cu lucrătorii medicale sau care au declarat date false în fișele epidemiologice. Persoane juridice penalizate – 19, transportatori auto – 23.

– Persoanele care făceau proceduri de dializă, în special la Iași, sunt rugate să facă aceste proceduri în Republica Moldova.

„Este vorba de persoane din grupul de risc. Și Ministerul a coordonat, din start, cu prestatorii serviciilor de dializă și toate persoanele respective pot și sunt îndemnate să treacă tratamentul prin dializă pe teritoril RM, la prestatorii care oferă serviciile respective și sunt contractate de Minister.”

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare