Șase persoane care au fost în pelerinaj la Mănăstirea Poceaev, testate pozitiv cu Covid-19

Șase persoane au fost confirmate pozitiv cu Covid-19, în urma excursiei efectuate la Mănăstirea Poceaev din Ucraina. Printre persoanele infectate este înregistrată și o familie, care a intrat în contact cu o persoană venită din pelerinaj. Mama și copilul acesteia au fost internate la un spital specializat pentru copii.

Foto: UNIMEDIA

„În legătură cu organzarea unei excursii la un lăcaș sfânt. Este vorba despre două autocare cu 35 de persoane. Deja avem confirmate șase persoane care au mers în această excursie, ca fiind contaminate cu Covid-19. Cu regret, când am avut ieri încă patru cazuri confirmate, am inițiat procesul de anchetă epidemiologică pentru a determina persoanele care au fost în contact și am depistat o mamă cu un copilaș mic, internată într-un spital pentru copii, care era deja în secția de reanimare, și care nu a informat personalul medical despre faptul că a fost în contact cu o persoană care a revenit dintr-o țară în care sunt înregistrate cazuri de Covid-19. Abia după ce am identificat că și soțul, și cel de-al doilea copil sunt în cadrul unei instituții medicale și care au fost în contact cu persoanele la care s-a confirmat prezența Covid-19, după ce s-a mai discutat repetat, dumneaei a recunoscut și aseară târziu am realizat transportarea la o instituție unde sunt internați copii cu suspecție sau la care li s-a confirmat prezența Covid-19”, a declarat ministra Sănătății în cadrul briefingului de presă privind situația la zi legată de coronavirus în țară.

În același timp, Viorica Dumbrăveanu, a făcut referire și la celelalte două cazuri de nerespectare a indicațiilor autorităților.

Primul caz este vorba despre persoana din Sîngerei care a dat o petrecere de ziua sa, fiind venită din afara țării.

„Ieri s-a menționat despre o persoană din Sîngerei, care a fost testată și confirmată că este infectată cu Covid-19. Persoana și-a sărbătorit ziua de naștere într-un cerc de 27 de persoane și actualmente identificăm care sunt acele persoane, aplicăm regimul de autoizolare, monitorizare din partea personalului medical”, a precizat ministra.

Un alt caz, este vorba despre căminul UTM, aflat în carantină.

„Mai avem cazul din cadrul unei universități. Cunoașteți decizia care a fost primită din partea Comisiei Naționale Extrordinare de Sănătate Publica pentru a sista procesul de învățământ în instituțiile de educație, indiferent de nivel. Intenția noastră nu a fost extinderea contaminării, dar și a creării unor focare. Cu regret, în situația care s-a întâmplat în căminul unei universități este inversul deciziei primită de către Comisie. În baza unei cereri s-a generat concentrarea unor tineri și tinere în cadrul căminului și avem, de fapt, efectul croazierii japoneze. Această grupare a căminului a generat un focar local, contaminarea mai multor persoane”, a mai menționat Dumbrăveanu.

În același timp, ministra cheamă la responsabilitate întreaga populație, pentru a evita creșterea numărului de contaminări la nivel local.

„Chem la responsabilitate și la executarea întocmai a acelor Hotărîri care au fost emise de către Comisie”, a conchis ministra.

Amintim că ieri au fost înregistrate patru cazuri noi de import cu Covid-19 din Ucraina, după ce persoanele au plecat în pelerinaj la Mănăstirea Poceaev.

Alte două persoane din stânga Nistrului au fost spitalizate cu suspecție de coronavirus, după ce au mers în aceeași excursie.

În ceea ce privește căminul UTM, amintim că poliția a sigilat intrarea în care locuia tânăra diagnosticată cu noul coronavirus. La moment, în clădire, în afară de studenți se află și doi profesori, dar și alte două persoane din serviciul administrativ tehnic.

Femeia revenită din străinătate, infectată cu coronavirus, a dat o petrecere cu ziua sa de naștere la care au participat mai multe persoane.


Pub