(video) Fake news despre coronavirus, distribuit în toată țara: Cumătra a auzit de la alt cumătru... Autoritățile caută autorii

Pandemia de coronavirus este un subiect utilizat pe larg de către o parte din indivizi, drept instrument în distribuirea informațiilor false legate de Covid-19 prin diverse instrumente, care au menirea să sporească panica în oameni și să creeze haos. Principalele instrumente identificate în Republica Moldova sunt înregistrările audio, mesajele distribuite în mesagerii, prin persoane influente precum foști polițiști de frontieră și prin falsificarea actelor oficiale. Informația a fost prezntată de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde.”

Foto: https://www.hotnews.ro/

„Pierderile economice vor fi mai mari din cauza panicii decât din cauza virusului, pentru că sunt foarte mulți interesați, nu doar în Republica Moldova. Acest lucru se referă la mai multe țări care trec prin aceeași situație și sunt oameni interesați să distribuie știri false și să ridice panica la oameni”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit șefului statului, au fost identificate patru direcții de distribuire a informațiilor false:

  • Audio: „ Sună o cumătră, înregistrează un spot audio, sună la altă cumătră, da’ aceea are altă cumătră, aceea are un moș sau verișor care lucrează la spitalul Toma Ciorbă, doamne ferește câți mor, ș.a.m.d. Am văzut că panica asta a fost în rețele. Același mesaj a fost distribuit în Rusia, Kazahstan și Belarus. De obicei, se utilizează vocea de femei care sonorizează și care vorbesc de zeci și sute de mii de infectați, etc.”
  • Prin texte pe WhatsApp, Viber: „Textul cu elicopterul, că o să zboare elicoptere peste Chișinău și o să arunce cu medicamente, și voi toți închideți-vă. În primul rând nimeni nu și-a pus întrebarea, noi nici nu avem elicoptere în Republica Moldova, dar unii au crezut, ca și în primul caz cu cumătra. Același mesaj a apărut în Samara, Rusia, în Kalinigrad, Belarus, în Ucraina.”
  • Prin persoane influente: „Am văzut cazul cu fostul polițist de frontieră, că i-a spus cineva, da’ el e persoană influentă, pentru că el cândva a fost начальник (n.r. șef) și cineva îl crede că a murit acolo unul, dincolo unul. Vă spun aceste cazuri, pentru ca să înțelegeți cum vor încerca să vă intoxice și să vă panicheze pe parcursul următoarei perioade. Astea-s cazuri concrete, nu le inventez acum. ”
  • Falsificarea documentelor oficiale: „Mesajul care a apărut alaltăieri. S-a luat decizia ca Banca Națională stabilește cursul leu-euro, la cotația de 45 de lei un euro. Au flasificat decizia Băncii Naționale, au auncat-o pe rețele și au început să o repartizeze masiv. Exact același scenariu ca în țările din regiune”, a punctat Dodon.

„Am dat indicații SIS-ului și la toate organele de control, ne ocupăm și vă găsim. Vă prindem pe cei care repartizează chestiile astea. Veți răspunde foarte dur, veți face pușcărie pentru așa ceva”, a conchis președintele țării.


Pub