Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

21 Mar. 2020 / 12:31

Guvernatorul BNM: Economia Moldovei nu va fi afectată ca în alte ţări

Economia Repubilcii Moldova nu va fi atât de afectată precum celelalte ţări unde au fost înregistrate cazuri de COVID-19. Asigurarea vine din partea guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Octavian Armaşu. În cadrul unei ediţii speciale de la postul public de televiziune, guvernatorul BNM a declarat că Banca Centrală are suficiente mijloace financiare pentru a face faţă situaţiei, relatează Moldova 1.

„Noi am intrat în această criză de altfel foarte bine pregătiţi ca ţară. Eu am în vedere faptul că datoria de stat este relativ mică sub 30 la sută din PIB, ceea ce este un indice foarte bun în comparaţie cu majoritatea ţărilor din regiune. La Banca Naţională avem suficiente rezerve valutare, pratic pentru jumătate de an importurile sunt acoperit prin rezervele valutare. Băncile sunt foarte bine capitalizate, băncile au suficiente lichidităţi”, a spus Octavian Armaşu.

Octavian Armaşu a mai menţionat că decizia luată de Comitetul Executiv al BNM privind reducerea dobânzelor la credite a fost luată pentru că atât oamenii de afaceri, cat şi persoanele fizice să se poată împrumuta în condiţii avantajoase. Armaşu a dat asigurări că cei care au luat credite nu vor fi impuşi să achite penalităţi în cele 60 de de zile, cât va dura starea de urgenţă. De asemenea, guvernatorul BNM îndeamnă oamenii să nu intre în panică.

„Nu cred că oamenii trebuie să se alarmeze mai ales ce ţine de situaţia la buget. Da, situaţia nu este simpă, dar este gestionabilă. Sigur va veni şi ajutor din afară, am înţeles că vine şi un credit din Federaţia Rusă. Vin cu o recomandare cetăţenilor, să nu luăm decizii mari, să facem operaţiuni mici, cu paşi mici şi atunci noi ne protejăm de unele greşeli mari şi de unele riscuri excesive. Da, fluctuaţii vor fi, dar în limita normalului,fără fluctuaţii majore”, a precizat guvernatorul BNM.

Rata de bază a fost redusă a doua oară în această lună. Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a votat unanim, într-o şedinţă extraordinară, diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,25 puncte procentuale, până la 3,25 la sută anual.  La fel, au fost micşorate ratele de dobândă la creditele şi depozitele overnight până la 6,25 la sută şi, respectiv, 0,25 la sută anual. Totodată, a fost micşorată cu 2,5 puncte procentuale norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă şi majorată cu un punct procentual norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.

Comentarii