Societatea civilă, îngrijorată de acțiunile SIS cu privire la sistarea activității a 52 de pagini web

Anticoruptie.md
20/03/2020

Organizațiile neguvernamentale de media și societatea civilă se arată îngrijorate de acțiunile Serviciului de Informații și Securitate cu privire la sistarea activității a 52 de pagini web și cer autorităților să nu admită abuzuri împotriva libertății de exprimare și aplicarea unor restricții disproporționate, motivate de condițiile speciale ale stării de urgență.

Vineri SIS a dispus blocarea a 52 de site-uri care distribuie preponderent știri false, făcând trimitere la decretarea stării de urgență în legătură cu răspândirea Covid-19. În legătură cu acest caz, ONG-urile de media atrag atenția autorităților că organizațiile internaționale precum OSCE și Freedom House s-au arătat îngrijorate după ce autoritățile altor state au anunțat măsuri similare.

Într-o declarație comună lansată de ONU, Comisia Inter-Americană a Drepturile Omului și reprezentantul pentru libertatea de exprimare al OSCE se menționează că recurgerea la măsuri precum eliminarea conținutului ar trebui întreprinsă „numai în cazul în care sunt respectate standardele de necesitate și proporționalitate”. „Orice încercare de criminalizare a informațiilor referitoare la pandemie poate crea neîncredere în informațiile instituționale, poate întârzia accesul la informații fiabile și poate avea un efect rece asupra libertății de exprimare”, se arată în aceeași declarație.

Organizațiile de media solicită în context autorităților să elaboreze și să pună în aplicare mecanisme clare și transparente de luare a deciziilor în asemenea situații, pentru a exclude eventuale abuzuri și limitarea drepturilor constituționale ale cetățenilor de primi informații și dreptul jurnaliștilor la libertatea de exprimare, la căutarea, primirea și difuzarea informațiilor de interes public.

 Și Asociația Promo-LEX consideră că Serviciul de Informații și Securitate trebuie să aducă mai multă claritate în ceea ce privește decizia de a bloca cele 52 de portaluri și să facă publice criteriile în baza cărora au fost evaluate paginile web, ținând cont că nu există o definiție clară și larg acceptată cu privire la ce reprezintă informația falsă, precum și criteriul proporționalității deciziei cu conținutul distribuit pe paginile web respective.

Asociația Promo-LEX consideră că lipsa de transparență și a unei metodologii clare poate determina apariția unor abuzuri în ceea ce privește dreptul de libera exprimare și dreptul de a fi informat. Aceasta poate crea un precedent periculos și poate fi interpretat ca o formă de intimidare a presei din Republica Moldova.

Anticoruptie.md
20/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii