OMS prognozează circa 400-500 de infectați cu Covid-19 pentru Moldova. Autoritățile pregătesc spitalele din teritoriu

Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus va crește în Moldova, însă statul este pregătit pentru un asemenea scenariu, a declarat președintele Igor Dodon. Și chiar dacă pronosticurile Organizației Mondiale a Sănătății sunt optimiste pentru țara noastră, autoritățile au început să pregătească și unele spitale raionale, pentru o posibilă creștere bruscă a bilanțului celor testați pozitiv la Covid-19.

„Trebuie să fim realiști, aceasta este dinamica și situația, trebuie să fim conștienți de faptul că numărul celor infectați va crește. Până la cât va crește? OMS spune că pentru Republica Moldova ar fi vorba despre 400-500 de cazuri. Noi ne-am pregătit pentru 1.500-2.000 de cazuri, persoane care momentan sunt suspecți în stare gravă. Unii se lecuiesc și pleacă acasă, alții mai rămân în spital etc., dar pentru 2.000 de cazuri suntem pregătiți la momentul de față. Specialiștii externi spun de 400-500”, a menționat Igor Dodon, în cadrul emisiunii Președintele răspunde.

Potrivit șefului statului, au început pregătirile și în teritoriu, în mai multe spitale raionale, în cazul în care mai multe persoane vor avea nevoie de spitalizare: „Avem pregătite doar în mun. Chișinău avem pregătite 1000 de locuri în spitale. În caz de creștere bruscă a numărului de suspecți, suntem gata să internăm persoanele. În afară de aceasta, se pregătesc și în teritorii, în instituțiile spitalicești din unele raioane se pregătesc suplimentar încă 1000 de locuri, poate și mai multe daca va fi necesar”.

Totodată, avem suficienți medici instruiți, medicamente și teste necesare pentru a diagnostica infecția, precum și utilaje medicale, a dat asigurări Igor Dodon.

Numărul persoanelor testate pozitiv la coronavirus a crescut în Republica Moldova. Numai ieri, 19 martie, au fost confirmate 13 cazuri, actualmente fiind înregistrate 49 de cazuri cu Covid-19, dintre care o persoană a fost vindecată, iar o altă persoană a decedat.

Din totalul de cazuri confirmate, 28 de sunt de import, din țări precum Italia, Marea Britanie, Franța, Cehia, Elveția, Ucraina, iar alte 21 de cazuri sunt de transmitere locală.


Pub