Sute de moldoveni, blocați la granițe în mai multe țări, nu pot ajunge acasă. Dodon: V-ați pornit cu familia, copiii, în pofida recomandărilor noastre. Căutăm soluții

Sute de moldoveni stau blocați la granițele dintre mai multe țări, în imposibilitate de a ajunge în Republica Moldova, după ce statele pe care urmau să le tranziteze în drum spre casă și-au închis frontierele, drept măsură împotriva răspândirii noului coronavirus. Informația a fost prezentată de Igor Dodon, în cadrul emisiunii Președintele răspunde. Șeful statului a menționat că pentru fiecare caz aparte se caută soluții, dar autoritățile nu pot aduce acasă circa un milion de cetățeni care se află în afara țării.

„Am văzut foarte multe mesaje, în care din diasporă ne roagă, ne preîntâmpină, dați-ne voie să venim acasă, studenți din Rusia etc. Stimați concetățeni, cred că noi trebuie să fim responsabili și conștienți că în această perioadă, nu e bine să vă porniți pe drumuri. Cazuri sunt diferite, în unele nu ai încotro, trebuie să ajungi acasă, dar dacă sunteți stabiliți cu traiul în afara țării, permanent sau temporar, recomandarea mea este să nu vă porniți pe drumuri”, a menționat Igor Dodon.

Șeful statului a prezentat și date despre cetățenii moldoveni blocați în prezent la granițe în mai multe state:

- la frontiera dintre Germaia și Polonia sunt 106 persoane,

- Austria-Ungaria, 104 persoane,

- Polonia – Ucraina -45 de persoane,

- Germania – Austria -17 persoane,

Belarus – Ucraina – 16 persoane etc.

Igor Dodon a făcut un apel către diasporă: „Dvs în pofida faptului că v-am recomandat să nu vă grăbiți să vă porniți, v-ați pornit împreună cu copiii, cu familia, ați ajuns în zona de carantină, de tranzit și sunați la Ministerul de Externe, la Guvern să vă ajutăm. Noi vrem să vă ajutăm pentru că sunteți cetățenii noștri și facem tot posibilul în acest sens, dar cum? Frontiera este blocată, rutele avia sunt închise, interzise. Am văzut foarte multe mesaje în care se cere să fie aduși toți acasă, haideți să fim realiști, poate Guvernul RM să aducă acum un milion de cetățeni acasă? Eu îmi doresc cetățenii acasă, dar nu la această etapă, ci imediat după ce se finalizează criza, pentru că avem nevoie de voi aici, acasă, sunteți activi, dar haideți să fim pragmatici”.

Totodată, pentru fiecare caz separat se caută soluții. „De exemplu, unii care au fost blocați la frontieră în Austria au spus că au găsit un avion, să le permitem să survoleze țările, ca să ajungă la Chișinău. Am convenit și au venit. Unii au fost blocați la frontiera Ucraina-Rusia, am vorbit cu ucrainenii, le-au făcut coridor verde, au urcat toți într-un convoi, câteva automobile, un autobuz, și au ajuns în RM. Un alt caz cu niște studenți de la Moscova, studenta care a făcut video pe Facebook a zburat acasă ieri prin România, cu cursa Moscova-București, respectiv, de ieri seara este în RM. Ceilalți doi studenți au rămas în Rusia, la rude. Aceasta nu poate fi pentru toți, sunt cazuri excepționale, dar situația o minitorizăm, avem toate detaliile”, a precizat șeful statului.

Amintim că în seara de 18 martie, 2020, pe adresa redacției UNIMEDIA a fost trimis un material video în care un grup de cetățeni moldoveni, blocați de mai multe zile la hotarele dintre Austria și Ungaria, care solicitau ajutorul autorităților moldovenești pentru a reveni acasă.


Pub