Carantina nu a oprit șantierele de construcții. Controlează cineva lucrările și siguranța muncitorilor?

PE SCURT

În timp ce activitatea mai multor agenți economici a fost sistată, pe șantierele de construcții continuă munca. Agenția pentru Supraveghere Tehnică și-a sistat parțial controalele, iar activiștii civici bat alarma că în perioada Stării de urgență, companiile de construcții ar continua abuzurile.

Mai mult decât atât, poliția abia ieri a primit atribuții de a controla și a sancționa persoanele care încalcă măsurile de carantină. De asemenea, poliția este responsabilă să verifice dacă angajatorii respectă măsurile preventive de securitate și sănătate în contextul pandemiei de coronavirus a muncitorilor.

În același timp, la insistența Comisiei Situații Excepționale din raionul Cahul a fost sistată activitatea a două întreprinderi mari din regiune. Una dintre companii, Draxlmaier, care are o filială la Bălți, este acuzată că nu ar respecta măsurile recomandate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

PE LUNG

În timp ce Agenția pentru Supraveghere Tehnică comunică cetățenilor privind amânarea efectuării controalelor de stat până la data de 01.04.2020, iar grupul de lucru pentru soluționarea conflictelor în domeniul urbanismului și a construcțiilor din cadrul Primăriei Chișinău și-a sistat activitatea, activiștii bat alarma și cer să fie oprit lucrul pe șantierele de construcții.

Agenția pentru Supraveghere Tehnică a solicitat tuturor inspectorilor în perioada de referință să nu inițieze controale. Toate controalele inițiate deja, dar care încă nu au fost efectuate, se recomandă să fie amânate.

Activista civică Vlada Ciobanu de la Primăria Mea spune că sectorul construcțiilor în Chișinău este plin de haos și ilegalități, chiar și în vremuri în care nu avem stare de urgență și pandemie. Agenția de Supraveghere Tehnică, cea care ar trebui să monitorizeze legalitatea construcțiilor, și-a amânat controalele până la 1 aprilie. Cunoscând comportamentul abuziv al multor companii de construcții, aceasta le dă mână liberă pentru ilegalități. Dincolo de asta, există mai multe construcții problematice, pe care vecinii încearcă să le stopeze; multe din ele erau analizate în cadrul unui grup de lucru la Primărie care de asemenea și-a sistat activitatea. Respectiv, oamenii rămân în fața companiilor de construcții care pot abuza și care, la moment, nu sunt verificate. Desigur, asta ar însemna zeci de muncitori care vor rămâne temporar fără de lucru, or companiile de construcții ar trebui să acopere salariile pentru aceștia”, a explicat responsabila de comunicare și cercetare în cadrul platformei „Primăria mea”.

https://www.facebook.com/100011165793514/videos/1028007590914758/

Împreună cu alte organizații, au făcut un apel de stopare a șantierelor de construcții către prim-ministrul Republicii Moldova, președintelui Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, Ion Chicu.

Considerăm că în această situație de Cod Roșu trebuie:

  1. Să fie asigurată protecția muncitorilor care se expun riscului îmbolnăvirii cu COVID-19 atât pe șantierul de construcții, cât și în drum spre șantier. Îndemnul Ministerului este de a sta acasă.
  2. Să fie respectate drepturile vecinilor. În condițiile în care cetățenii și familiile lor trebuie să lucreze de acasă, aceștia sunt supuși poluării fonice și a aerului, ceea ce contribuie la accentuarea eventualelor repercursiuni psihice asupra cetățenilor ca rezultat al auto-izolării.

Totodată, accentuăm și:

  1. Lipsa unui control elementar al lucrărilor. Agenția de Supraveghere Tehnică și-a amânat controalele până pe 1 aprilie. Nu există niciun organ care ar putea verifica legalitatea și securitatea clădirilor.
  2. Situația dezastruoasă din domeniul construcțiilor – grupul de lucru pentru soluționarea conflictelor în domeniul urbanismului și a construcțiilor și-a sistat activitatea. Construcțiile care sunt analizate de acest grup de lucru continuă în vreme de pandemie.

Directorul Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Andrei Vatamaniuc, a declarat că nu sunt sitate toate controalele.

Cele inițiate au fost sistate temporar, ele nu au fost anulate. Noi lucrăm în regim special acum. Vom monitoriza cel puțin acele șantiere care urma să le verificăm în perioada dată. Controalele nu sunt sistate în totalitate. Ele vor fi verificate oricum vizual, cel puțin din stradă. Totodată avem stații PECO pe care le verificăm anual. Urmează să fie verificate la fel cum am planificat, cu o mică reținere, dar nu înseamnă că nu vor fi verificate”, a declarat funcționarul.

Potrivit directorului AST, șantierele lucrează, pentru că nu a fost o interdicție clară, pusă lor. Este evident că trebuie să respecte anumite norme de igienă și asta ține de responsabilitatea fiecărui antreprenor. Nu putem să verificăm noi dacă au oamenii mănuși, dacă-și igienizează mâinile cu soluții speciale.

Lucrăm într-un regim special. Din păcate, avem mulți inspectori cu o vârstă înaintată și unora le este recomandat să rămână acasă, unii lucrează câte unul în birou. Deci, este o perioadă neclară și pentru noi. Prin urmare, noi căutăm o modalitate de a nu-i pune pe colegii noștri în situații de risc.

UPDATE. 20.03. 2020

Agenția de Supraveghere Tehnică a reluat controalele de stat.

Reieșind din considerentele că, în contextul Stării de Urgență anunțate de Guvern, referitor la situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19, conform Dispoziției nr. 1 din 18.03.2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale, restricționarea activității economice nu se răsfrânge asupra Stațiilor de alimentare cu produse petroliere (și gaze), AST anunță reluarea controalelor de stat planificate anterior la Stațiile de alimentare cu produse petroliere (și gaze), cât și controalele planificate anterior privind lucrările de proiectare a construcțiilor, care nu prevede inspectare la șantier, cu respectarea regulilor sanitar-epidemiologice stabilite de autorități și asigurarea prevenției și reducerii riscului de îmbolnăvire, se arată în comunicatul emis de instituție.

Cine verifică dacă angajatorul respectă măsurile preventive de securitate și sănătate în muncă?

Printre măsurile preventive de securitate și sănătate în muncă recomandate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se numără asigurarea de către angajator a securității și sănătății lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă (asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor sub toate aspectele, inclusiv acordarea la necesitate a echipamentelor de protecție (măști, mănuși etc.). Alte măsuri le poți citi pe msmps.gov.md. Toate măsurile sunt cu titlul de RECOMANDARE.

Ne-am întrebat cine verifică dacă angajatorul respectă măsurile preventive de securitate și sănătate în muncă în perioada Stării de urgență? Cine verifică lucrătorii de pe șantierele de construcții dacă sunt echipați și au dezinfectanți?

În același timp, potrivit Ziarului de Gardă, unii cetățeni continuă să fie obligați să meargă la muncă, chiar dacă nu sunt respectate măsurile preventive de securitate și sănătate în muncă.

În timp ce toată țara stă în carantină, fabrica de cablaje electrice Draxlmaier din Bălți lucrează. Administrația stă acasă, iar lucrătorii de rând, brigăzi întregi, lucrează la mai puțin de 1 m distanță. Jumătate de oraș și suburbiile. Oare pentru ce? Pentru ca la un moment să fie infectat tot orașul?”, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit aceleiași surse, un angajat al fabricii Draxlmaier din Bălți, care se ocupă de producerea cablajelor electrice, a declarat că muncitorii sunt nevoiți să meargă la muncă, iar pentru că nu sunt respectate condiții elementare, unul dintre angajați a fost nevoit să apeleze chiar și la poliție, pentru că muncitorilor nu le-au fost puse la dispoziție suficiente dozatoare cu dezinfectanți.

Inspectoratul de Stat al Muncii de aproape trei ani nu mai are competența de control al securității și sănătății în muncă, așa cum spune directorul instituției Dumitru Stăvilă, sugerându-ne să ne adresăm cu această întrebare la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Am telefonat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună care este și secretarul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Totuși, specialistul a refuzat să vorbească, declarând că este ocupat.

Două întreprinderi mari din Cahul își sistează activitatea

Cu toate acestea, Comisia Situații Excepționale din raionul Cahul a sistat activitea  S.A. TRICON și DRÄXLMAIER, două întreprinderi mari din regiune, până pe 31 martie, scrie ziuadeazi.md. Potrivit specialiștilor, aceste întreprinderi nu produc produse alimentare sau produse de strictă necesitate, iar situația epidemiologică poate ieși de sub control.

Noi nu știm ce fac angajații și cu cine contactează în afara întreprinderii, dacă unii angajați nu administrează medicamente pentru a ascunde febra când vin la serviciu”, a declarat Oleg Creciun, directorul IMSP Spitalul raional Cahul

Alexandru Hagioglo, directorul Centrului de Sănătate Cahul a menționat că aceste două întreprinderi reprezintă un risc major, transmite ziuadeazi.md.

Atribuțiile poliției

În cadrul Stării de urgență, Inspectoratul General de Poliție a primit noi atribuții. Inspectoratul General de Poliție va verifica în comun cu autoritățile publice locale dacă au fost sistate:

  • unitățile comerciale cu amănuntul
  • piețele comerciale
  • localurile de agrement, recreere
  • săli de sport și fitness, centrele sportive, bazinele de înot
  • teatrele, cinematografele, sălile de concert, muzeele.

De asemenea, se va monitoriza executarea obligației entităților prestatoare de servicii publice și private să organizeze și să asigure un regim fluidizant de acces al persoanelor în locurile de prestare a serviciilor și neadmiterea încălcării distanței sociale.

Totodată, va fi modul de respectare privind interzicerea organizării și desfășurării manifestărilor/măsurilor/întrunirilor în masă cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane, inclusiv menținerea dialogului cu comunitățile religioase.

La fel, va fi monitorizată executarea prevederilor hotărârilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică privind evoluția situației epidemiologice a infecției COVID-19, în parte ce ține de regulile de comportament aplicabile în privința transportatorilor care prestează servicii de transport rutier (în special verificarea numărului de pasageri transportați dacă corespunde cerințelor stabilite), combaterea transportului ilicit de pasageri.

Va fi asigurată de către poliție:

– intensificarea de comun cu autoritățile medico-sanitare teritoriale a activităților de monitorizare a persoanelor autoizolate la domiciliu, cu sancționarea persoanelor care încalcă regimul dat;

– însoțirea transportului medical specializat de urgență la transportarea persoanelor ce se eschivează de la respectarea măsurilor de sănătate publică sau în cazurile de agresare a personalului medical din cadrul echipelor de urgență antrenate în activități de profilaxie a infectării cu COVID-19.

– dislocarea echipelor de patrulare pentru asigurarea securității publice în adiacentul instituțiilor medico-sanitare desemnate la nivel național ca instituții medicale strategice pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

De asemenea, poliția este responsabilă de să verifice dacă angajatorii respectă măsurile preventive de securitate și sănătate a muncitorilor. Totuși, încă nu se știe dacă aceste măsuri se referă la șantierele de construcții.

Toate abaterile vor fi sancționate contravențional cu amenzi de la 450 la 500 unități convenționale – pentru persoana fizică și de la 1000 la 1500 de u.c. aplicată persoanei juridice.

Imagine simbol: canal3.md

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.