Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

20 Mar. 2020 / 18:05

BNM a ajustat instrumentele de politică monetară

Rata de bază a fost redusă a doua oară luna aceasta. Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a votat unanim, în cadrul şedinţei extraordinare de astăzi, diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,25 puncte procentuale, până la 3,25 la sută anual, relatează Mesager.

La fel, au fost micşorate ratele de dobândă la creditele şi depozitele overnight până la 6,25 la sută şi, respectiv, 0,25 la sută anual.

Totodată, a fost micşorată cu 2,5 puncte procentuale norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă şi majorată cu un punct procentual norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.

Banca Naţională precizează că va monitoriza în continuare situaţia şi, la necesitate, va veni cu măsuri stimulative pentru a menţine nivelul suficient de lichiditate în sistemul bancar.

Experţii în economie declară că diminuarea ratei de bază operată de BNM este o metodă eficientă pentru a asigura cu lichidităţi economia naţională, dar şi pentru a-i ajuta pe oamenii de afaceri să facă faţă situaţiei în care s-au pomenit din cauza pandemiei de coronavirus. De cealaltă parte, şeful statului, Igor Dodon, spune că băncile comerciale urmează să micşoreze dobânzile la creditele acordate.

„Efectele sunt doar pozitive, unicul risc poate fi creşterea prea mare a inflaţiei, dar acest risc este mai mult teoretic. Efectele sunt exclusiv pozitive. De acum încolo, băncile comerciale vor avea posibilitatea să ofere credite la o dobândă mai mică şi acest lucru vine să ajute agenţii economici şi să facă faţă provocărilor create de situaţia curentă prin care trece”, a explicat analistul economic, Viorel Gîrbu.

„Eu cred că în condiţiile crizei actuale este o decizie corectă, pentru că acest lucru va avea efect prin micşorarea costului de capital, prin accesul la credite. 3,25 de altfel este un record absolut pentru Republica Moldova. O mărime de 3,25 înseamnă diminuarea acestor costuri de capital, mărimea dobânzii, ceea ce este absolut normal în perioada de criză, utilizată frecvent în majoritatea statelor lumii în perioade de criză pentru a asigura cu lichidităţi economia naţională”, susţine analistul economic, Roman Chirca.

Şi şeful statului, Igor Dodon, a salutat decizia BNM de a diminua rata de bază. Potrivit oficialului, banii vor deveni mai ieftini şi mai accesibili pentru agenţii economici şi populaţie. Totodată, preşedintele a punctat că băncile comerciale urmează să-şi revadă dobânzile pe care le percep la creditele acordate.

Comentarii