(doc) Elevii și studenții nu vor recupera orele din perioada carantinei. „Procesul educațional se realizează la distanță”

scoala
Foto: Wikipedia

Carantina pare că a paralizat sau cel puțin a limitat toate activitățile țărilor afectate de coronavirus. Cu toate restricțiile și suspendările de evenimente, întruniri, ore tradiționale, procesul educațional continuă virtual. Elevii și studenții interacționează online cu profesorii, primesc teme pentru acasă, pregătesc proiecte, realizează testări și primesc chiar și note. În contextul în care învățământul continuă, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a realizat un ordin ce se referă la metodologia procesului educațional la distanță.

Potrivit documentului, profesorii sunt cei care trebuie să continue procesul educațional și să interacționeze cu elevii prin intermediul platformelor sociale, iar părinții sunt responsabili de elementul siguranței online a copilului și de supravegherea, și susținerea acestuia în realizarea studiilor la distanță. Elevii care nu se „prezintă” la orele online nu primesc absențe, ci sunt contactați direct de către profesor și coordonat în ceea ce ține de realizarea subiectelor și obiectivelor propuse.

La începutul perioadei de carantină, când totul părea suspendat, mulți dintre profesori, elevi, studenți și părinți se întrebau dacă urmează să recupereze orele pe care nu le-au petrecut pe băncile școlare. Potrivit documentului emis de minister, dacă orele continuă la distanță conform curriculumului acestea nu vor fi recuperate.

„Orele de curs nu vor fi recuperate după finalizarea carantinei, asta și este esența metodologiei. Profesorul respectă curriculumul și realizează în continuare lecții în conformitate cu proiectul de lungă durată. Dacă se respectă prevederile metodologiei, atunci procesul educațional este asigurat și nu se impune necesitatea recuperării orelor”, spune secretara de stat pe domeniul educației, Natalia Grîu, contactată de diez.md.

Metodologia care a fost emisă astăzi se referă la învățământul general, adică ciclul primar, gimnaziu și liceu. Potrivit reprezentantei ministerului, pentru învățământul superior există alt document, dar prevederile sunt aceleași, studenții de asemena nu vor recupera orele.

„Metodologia pentru studenți e mai simplă, deoarece nu implică asistarea copilului de către părinte sau tutore, deoarece adulții sunt obișnuiți să lucreze de la distanță. Metodologia din școală e mai comprehensivă pentru că avem și elementul siguranței online, atribuțiile părinților, cadrelor didactice, a dirigintelui. Cadrul didactic trebuie să înțeleagă că totul este reglementat, procesul educațional, activitatea pe care o prestează este o activitate conformă pentru care este remunerat, iar copilul obține tot ajutorul să nu sufere în această perioadă”, mai menționează secretara de stat.

Metodologia o vedeți mai jos.

Reamintim că pe 10 martie a fost emis ordinul de suspendare a procesului educațional. Potrivit acestuia, copiii trebuiau să stea acasă în perioada 11 martie-23 martie, cu o eventuală prelungire a vacanței, în funcție de starea epidemiologică din țară.

Pe 17 martie, prim-ministru Ion Chicu a anunțat că vacanța elevilor și a studenților va fi prelungită pentru încă o săptămână.

###

Dacă dorești să fii mereu la curent cu știrile actualizate despre bacalaureat, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente