‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducător de carne: Prețurile la cereale s-au majorat, ar trebui să crească și prețul...

Producător de carne: Prețurile la cereale s-au majorat, ar trebui să crească și prețul la carne

‹ adv ›
‹ adv ›

Impactul COVID-19 asupra activității economice din țara noastră este tot mai evident. Cu probleme majore se confruntă și producătorii din sectorul zootehnic. Contactat de Agrobiznes, Dumitru Gavriliță, care deține o fermă avicolă ne-a spus că cea mai mare îngrijorare este sănătatea muncitorilor, dar și frica că dacă se îmbolnăvește personalul, atunci fabrica va fi închisă.

Temerea antreprenorului pornește de la faptul că, lucrătorii sunt aduși din satele vecine. Acesta ne-a spus că aplică un set de măsuri care să-i protejeze, dar riscul rămâne în continuare.

„Respectăm normele impuse, dar aceasta nu ne asigură 100%. Dacă, nu dă Domnul să fie vreun muncitor pus în carantină, atunci toată ferma va fi închisă. Dimineața, când vin la muncă le este măsurată temperatura, îi asigurăm cu dezinfectante și alte echipamente necesare, dar seara aceștia merg acasă și nu avem siguranța că nu intră în contact cu cineva bolnav”, ne-a spus Dumitru.

În ceea ce privește volumul vânzărilor, înregistrează pierderi, dar nu atât de mari.

„În principiu suntem afectați de situația creată, pentru că trasportăm carnea de pui la câteva baze agricole din raionul Călărași, care ulterior livrau școlilor și grădinițelor. Dat fiind faptul că, instituțiile școlare s-au închis, respectiv și bazele date nu mai cumpără la moment produse, inclusiv carne. Totodată, avem și un punct de comercializare în piața din Chișinău, care tot a fost închis. În schimb, la restul magazinelor au crescut vânzările. Circa 80% din vânzări rămân neschimbate, 20-25% au scăzut”.

Dumitru Gavriliță a mai spus că prețurile la cereale s-au majorat, respectiv ar trebui să crească prețul și la carne.

„Prețul la soia a crescut cu 2 lei/kg, respectiv ar trebui să majorăm și noi prețul de comercializare, dar nu putem. La moment, așteptăm să se clarifice cât de curând posibil situația. Problema a pornit de la magazinele care au majorat prețurile de comercializare a cărnii, dar ne-au pus pe noi în situație și așteptăm timpuri mai bune pentru toți”.

Menționăm că, în prezent sectorul agro-alimentar se confruntă cu o serie de probleme. Anterior, Agrobiznes a publicat mai multe articole în care fermierii au menționat despre dificultățile pe care le întâmpină în legătura cu situația de urgență instituită în țară.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii