Ca în anii '90: Taximetriști din Bălți, hărțuiți pentru că încearcă să lucreze pentru o altă companie

Situație fără precedent la Bălți, unde mai mulți șoferi de taxi sunt hărțuiți și chiar amenințați, pentru a nu le permite să lucreze în cadrul serviciului on-line Yandex.Taxi. În timp ce țara intră în stare de urgență din cauza Covid-19, iar șoferii doresc să ajute la transportarea clineților în siguranță pe timp de epidemie, aceștia au ajuns să lupte cu morile de vânt. Șoferii de taxi au ajunși la disperare și solicită intervenția autorităților municipale, dar și a poliției, întrucât nu se mai simt în siguranță, atunci „când persoane necunoscute fac chemări false, îi amenință și le fotografiază mașinile, apoi fiind opriți, fără motiv, de inspectori”.

Foto: UNIMEDIA

Mai mulți șoferi de taxi au transmis un demers, adresat mass-mediei, primarului de Bălți, Renato Usatîi, dar și șefului Inspectoratului de Poliție. Aceștia au solicitat autorităților să intervină pentru a soluționa problemele cu care se confruntă din momentul în care au decis să activeze prin intermediul serviciului on-line.

„Primim foarte des comenzi false. Mergem după pasageri, dar acolo nu e nimeni și nu ne mai răspund la apeluri. Sau sunt pe loc persoane care nu urcă, dar ne pozează pe noi și mașinile noastre. Ulterior, suntem opriți de organe de control, fără vreun motiv argumentat. Unii colegi și-au găsit mașinile deteriorate. Suntem disperați, pentru că acest oraș nu a ieșit încă din anii '90 și metodele de atunci se aplică în raport cu noi”, a declarat un șofer, care a rugat să-i fie păstrat anonimatul, pentru că-i este frică pentru siguranța sa și a familiei sale.

„Riscurile sunt mari, pentru că orașul nu e mare și cu asemenea acțiuni care vin din anii '90, în stil banditesc… este așa o vorbă „paza bună, trece primejdia rea”, nouă ne este frică de cele ce se întâmplă în orașul nostru”, a povestit taximetristul

Potrivit șoferilor de taxi, problema ar consta în faptul că cei existenți deja pe piața locală nu vor să piardă monopolul și încearcă, astfel, să împiedice intrarea în domeniu a unui nou concurent.

„Metoda de lucru la Yandex.Taxi este diferită. Comenzile sunt multe, pentru că prețurile pentru clineți sunt bune Deci, dacă ești gata să lucrezi și veniturile sunt pe măsură. În plus, se oferă bonusuri diferite. Mai mult decât atât, prin intermediul aplicației putem să luăm legătura direct cu clientul, scriem mesaje sau ne sunăm direct, fără a mai apela la dispecerat. Unii însă doresc să rămână la metoda cu apeluri scurte și încearcă să țină sub monopol totul”, a mai spus șoferul de taxi.

La rândul său, primarul de Bălți, Renato Usatîi, a declarat că nu este la curent, deocamdată, cu demersul taximetriștilor, dar urmează să verifice situația.

În același timp, am solicitat opinia companiei Yandex.Taxi despre situația creată.

„Noi suntem la curent cu această situație și avem certitudinea că organele de drept vor investiga și vor lua atitudine față de acțiunile semnalate. Din păcate, nu toți cei care activează pe piața din domeniu sunt interesați ca aceasta să devină una civilizată și concurențială, iar, din acest motiv, se întâmplă așa situații când partenerii noștri întâmpină multe blocaje”, a comentat serviciul de presă Yandex.Taxi.


Pub