Dosarul Filat: CtEDO cere Guvernului explicații cu privire la prezumția nevinovăției în timpul arestului fostului prim-ministru

CtEDO cere Guvernului Republicii Moldova să dea explicații în dosarul Filat I, cu privire la declarațiile făcute de unii demnitari de la tribuna Parlamentului, care ar fi lezat din prezumția nevinovăției fostului prim-ministru Vlad Filat. O solicitare în acest sens a fost trimisă Executivului ieri, 18 martie.

Foto: UNIMEDIA

Despre aceasta a anunțat Filat într-o postare pe pagina sa de Facebook. „În această cerere adresată CtEDO a fost invocată încălcarea dreptului la libertate și siguranță, în particular datorită menținerii în arest pe întreaga durată a procedurilor în fața instanțelor naționale. S-a indicat și asupra încălcării prezumției de nevinovăție de către înalți oficiali. Or, acești din urmă, prin declarațiile sale, au influențat negativ derularea întregului proces penal.

În particular, CtEDO a solicitat ca Guvernul Republicii Moldova să dea explicații, în special la faptul în ce măsură declarațiile făcute de către reprezentanții statului în cadrul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015 (atunci când am fost lipsit de imunitate parlamentară și, ulterior, reținut de procurorii anticorupție) au respectat prezumția de nevinovăție, garantată de art. 6 par. 2 din CEDO”, se arată în postra lui Filat.

Fostul prim-ministru mai scrie că respectarea principiului prezumției nevinovăției constituie o garanție, care vizează procesul echitabil. CtEDO a constatat, în multiple cauze, violarea acestui principiu, mai cu seamă ca urmare a expunerilor publice în privința vinovăției unei persoane nu doar de către judecători, ci și de către oficiali de stat (președinți de stat, președinți de parlament, miniștri ai justiției, procurori sau reprezentanți ai organelor de urmărire penală).

„Respectarea principiului prezumției nevinovăției interzice oficialilor să facă declarații despre procedurile penale aflate în derulare, mai cu seamă când prin acestea se încurajează publicul să creadă în vinovăția unei persoane cercetate penal și să predetermine analiza faptelor de către autoritatea judecătorească competentă.

În cauza penală în care am fost vizat s-a procedat contrar acestor interdicții legale. Declarațiile înalților oficiali de stat privind vinovăția, făcute în ședința parlamentului din 15 octombrie 2015, au avut ca și efect crearea în societate a unei false percepții despre vinovăție și vicierea fundamentală a întregului proces penal începând de la aplicarea arestului pe toată durata procedurilor, examinarea cauzei cu ușile închise, respingerea cererilor de examinare a martorilor, respingerea cererilor de dispunere a expertizelor, etc.

Totodată, CtEDO a invitat Guvernul Republicii Moldova să se expună asupra legalității detenției în arest pe durata examinării apelului și dacă legislația națională prevedea o cale efectivă de contestare a deținerii în arest în acea perioadă.

Amintesc că toate abuzurile comise la judecarea în fond a cauzei au fost expuse într-o cerere separată, care este în examinare prioritară la CtEDO.

Echipa de avocați care mă reprezintă va analiza sub toate aspectele comunicatul parvenit de la Înalta Curte, pentru a decide asupra acțiunilor care urmează a fi întreprinse ulterior”, se mai arată în postarea sa.

Amintim pe 15 octombrie 2015, în sala de ședințe a legislativului, în baza unui autodenunțului lui Ilan Șor, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin a solicitat ridicarea imunității lui Vlad Filat. În urma votului, fostul premier a rămas fără imunitate

În plenul legislativului, Vlad Filat a susținut un discurs, prin care, fostul premier spune că toată clasa politică „va sări în aer”. Vezi discursul integral al fostul liderul PLDM, Vlad Filat, AICI.

Vlad Filat a declarat atunci că se aștepta la un asemenea scenariu și a lăsat să se înțeleagă că acesta este orchestrat de către fostul prim-vicepreședintele PD de atunci, Vlad Plahotniuc.

Totodată, Filat a spus public că Plahotniuc deține controlul asupra Procuraturii Generale, CNA și întregului sistem judecătoresc, cu ajutorul cărora îi manipulează pe mulți deputați și nu doar.

Vlad Filat a fost învinuit de trafic de influență şi corupere pasivă. La 27 iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat de către magistrații judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție.

După epuizarea tuturor căilor de atac naționale, pe data de 9 august 2018, Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Pe data de 9 ianuarie 2019, CtEDO a decis examinarea cererii depuse de Vlad Filat în regim prioritar. Politicianul s-a plâns la CtEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată. După examinare, CtEDO a redus pedeapsa cu 685 de zile, adică un an şi zece luni.

Pe 3 decembrie 2019, Vlad Filat, condamnat la nouă ani de pușcărie pentru abuz de putere, a fost eliberat din închisoare, după patru ani de detenție.


Pub