LIVE TEXT / 49 de cazuri COVID-19. O moldoveancă din Italia a decedat, iar un sat din r. Cahul ar putea intra în carantină

PE SCURT

Numărul persoanelor înregistrate cu COVID-19 este de 36, dintre care 24 sunt de import și alte 12 sunt cu transmitere locală.  Trei pacienți sunt într-o stare gravă, iar o persoană ar putea fi externată, dacă al doilea test va fi negativ, anunță ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

UPDATE 17:19: 13 cazuri noi au mai fost înregistrate în Republica Moldova. Astfel, în total sunt 49 de cazuri confirmate și 108 de persoane suspectate.

UPDATE 16:39: O moldoveancă din Italia a murit după ce s-a infectat de COVID-19. Femeia avea 65 de ani și lucra în orașul Parma, Italia, relatează cotidianul.md. Este primul caz de deces din cauza noului tip de coronavirus al unui cetățean moldovean aflat în afara țării.

UPDATE 16:30: Deși autoritățile din Republica Moldova au decis interzicerea tuturor zborurilor din și spre Chișinău, totuși, un avion charter urmează să decoleze pe aeroportul de la noi pe data de 23 martie.  Acesta își propune să aducă acasă studenții moldoveni care își fac studiile în Marea Britanie. Cursa va avea loc de la aeroportul Southend Londra, la ora 13:00, iar prețul biletului va fi de 300-350 de euro, scrie zdg.md.

UPDATE 16:22: Satul Huluboaia, raionul Cahul, ar putea intra în carantină după ora 17:00, dacă testul celui de-al doilea suspect va fi pozitiv.

UPDATE 14:20: 12 dintre cele 36 de cazuri înregistrate de COVID-19 sunt din mun. Chișinău.

UPDATE 11:01: Guvernul anunță o serie de măsuri pentru susținerea agenților economici în timpul pandemiei.

PE LUNG

UPDATE 17:19: Premierul Ion Chicu a declarat că fluxul  de cetățeni care trec granițele s-a micșorat semnificativ din cauza restricțiilor la care s-a apelat. Toți cei care vin din alte țări trec procedurile de verificare și completare a fișelor, a menționat premierul. El a declarat că acum se discută cu primăriile, pentru a-i anunța cum pot acționa în timpul acestei stări de urgență.  

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că pe parcursul acestei zile au fost procesate 95 de probe, dintre care 13 au fost confirmate. Șapte dintre aceste cazuri noi sunt de import, patru sunt de transmitere locală, iar alte două urmează să fie verificate suplimentar pentru a înțelege dacă sunt de import sau cu transmitere locală. Totodată, Ministerul anunță că acum sunt suspectate alte 108 de persoane.

UPDATE 16:22: Satul Huluboaia, raionul Cahul, ar putea fi al treia localitate din Moldova, care va intra în carantină. Asta după ce a fost confirmat primul caz de infectare cu COVID-19, iar rezultatul testului făcut la a doua persoană suspectată urmează să fie anunțat astăzi, scrie ziuadeazi.md. Potrivit Svetlanei Bruma, șefa Centrului de Sănătate Publică Cahul, a doua persoană din acest sat care prezintă suspiciuni de infectare este rudă cu prima persoană infectată, iar în caz că astăzi, după ora 17:00 rezultatul analizelor de laborator vor fi pozitive, localitatea urmează să fie izolată complet. Toți cei cu care a contactat persoana infectată cu COVID-19 sunt izolați la domiciliu, iar poliția verifică periodic dacă aceștia respectă regimul. Satul Huluboaia are o populație de circa 1000 de locuitori și se află la o distanță de 22 km de Cahul și 109 km de la Chișinău.

UPDATE 15:21 Maia Sandu, fosta prim-ministră, a declarat în cadrul unei înregistrări online că a discutat cu mai mulți primari din țară, care s-au arătat îngrijorați de răspândirea coronavirusului și i-au spus că nu prea înțeleg cum trebuie să acționeze în perioada stării de urgență. „Pentru mulți primari nu e clar cum acționează primăriile în timpul stării de urgență. Și acest lucru trebuie să-l explice Guvernul”, a menționat Maia Sandu. De asemenea, ea a încurajat oamenii să se informeze din surse veridice, să nu se lase manipulați și să nu panicheze și să respecte regimul de carantină și regulile de igienă.

Ora 14:20: 12 dintre cele 36 de cazuri înregistrate de COVID-19 sunt din mun. Chișinău. Cazurile sunt repartizate în felul următor: sect. Botanica – 2, sect. Buiucani (dintre care 3 sunt din Durlești) – 5, sect. Centru – 1, sect. Ciocana – 1 și în sect. Râșcani (dintre care 2 sunt din Grătiești) – 3.

Ora 12:30 Primarul orașului Criuleni anunță că în această noapte au fost dezinfectate străzile și curțile din oraș, pentru a nu permite răspândirea COVID-19.

Ora 11:01: Guvernul a anunțat astăzi, 19 martie, o serie de măsuri ce vor fi luate pentru sprijinirea agenților economici care au foarte mult de suferit în această perioadă, când a fost anunțată starea de urgență din întreaga țară și când mai multe întreprinderi au fost nevoite să-și sisteze activitatea. Aceste măsuri presupun sistarea vizitelor fiscale, amânarea achitării impozitelor de venit, reeșalonarea creditelor ipotecare pentru persoane fizice, precum și majorarea cu 150 mln.lei a Fondului de Intervenție a Guvernului. De asemenea, începând de mâine, 20 martie, agenții economici pot adresa întrebări la Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat (080001525). Centrul va funcționa 24/24.

În prezent, sunt înregistrate 36 de cazuri confirmate cu COVID-19. Distribuția pe vârste a celor bolnavi arată în felul următor: vârsta 0-9 ani – 1 caz,  10-19 ani – 2, 20-29 ani – 4, 30-39 ani – 7, 40-49 ani –5, 50-59 ani –8, 60- 69 ani – 9. Din numărul total de cazuri confirmate 24 sunt de import, iar 12 de transmitere locală. Totodată, sunt 107 de suspecți cu COVID -19.

Trei pacienți infectați cu COVID-19 sunt într-o stare gravă, iar o pacientă ar putea fi externată după ce al doilea test va confirma însănătoșirea completă.

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a subliniat încă o dată că testele făcute la clinicile private nu sunt corecte și a îndemnat oamenii să nu apeleze la ele. „Este trist că unele laboratoare private au o  găselniță de a profita de această situație critică”, a spus ministra. Totodată ea a menționat că în ultimele 24 de ore, la 112 au fost înregistrate 2307 de chemări ale ambulanței. „Ambulanța a fost după 71 de persoane care aveau simptome caracteristice COVID-19”, a spus ea, spunând că multe persoane sună la 112 și mint că au simptome de coronavirus, ca medicii să vină la ei, deși au tensiunea mai mare.

2149 de persoane în autoizolare, care au revenit din zone puternic contaminate, au fost monitorizate de organele de poliție. Drept rezultat au fost luate 6 măsuri contravenționale, pentru că persoanele nu ar fi respectat normele de protecție și de izolare, iar unii, în această perioadă când trebuiau să reducă orice contact cu oamenii, s-ar fi adresat medicilor stomatologi.

„Majoritatea țărilor de pe glob înregistrează această boală care a trecut în fază de pandemie. Noi, cetățenii, nu avem imunitate la acest virus, care dacă nimerește în organismul nostru se multiplică și se dezvoltă timp de 14 zile, perioadă în care putem infecta persoanele cu care interacționăm. Virusul se transmite prin picături (tusă, strănut) și contact, dacă am contaminat mâinile și deja am atins fața, ochii, gura. Ca să rupem acest lanț de răspândire, trebuie să ne izolăm acasă și să spălăm des mâinile cu apă și săpun”, a explicat în cadrul conferinței de presă Stela Gheorghiță, expertă a Organizației Mondiale ale Sănătății.

Precizăm că în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de vindecare totală de coronavirusul de tip nou. Este vorba despre o femeie de 60 de ani, care a fost internată la spitalul „Toma Ciorbă” pe 8 martie. Aceasta  a fost externată, după ce două teste au dat rezultate negative.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a făcut un apel repetat la responsabilitate și a îndemnat cetățenii să stea acasă, pentru a preveni răspândirea infecției cu Coronavirusul de tip nou, în contextul înregistrării cazurilor locale de infectare pe teritoriul țării.

La 17 martie, Parlamentul a aprobat, hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie – 15 mai 2020. Hotărârea prevede că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate dispoziţiile emise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova intră în vigoare din momentul adoptării.

De notat că de luni dimineață, toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, și-au sistat activitatea. De asemenea, s-au închis toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. La fel, și-au sistat activitatea unitățile de alimentație publică -toate barurile, cantinele, restaurantele, cu excepția celor care au serviciul livrare la domiciliu. Acestea nu vor mai putea găzdui vizitatori, ci doar vor putea efectua livrări.

De asemenea, în noaptea de luni spre marți, 18 martie, traficul aerian a fost sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră, nu vor mai putea intra cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în Republica Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.