Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinau.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

19 Mar. 2020 / 09:38

FMI: Moldova a înregistrat o creştere economică stabilă

Pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2019, Republica Moldova a continuat să înregistreze o creştere economică stabilă, creşterea volumului producţiei atingând nivelul de circa cinci la sută, fiind susţinută de cererea internă puternică. Dinamica cererii externe a rămas favorabilă, însă balanţa comercială continuă să afecteze negativ creşterea economică, se arată într-un comunicat de presă al Reprezentanţei Permanente a Fondului Monetar în Republica Moldova, citat de IPN. Comunicatul a fost emis în contextul în care, la 11 martie 2020, Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat raportul privind consultările cu Republica Moldova şi a finalizat a şasea şi ultima evaluare a rezultatelor economice atinse de Republica Moldova în contextul realizării programului susţinut de FMI.

Potrivit FMI, comparativ cu alte perioade, nivelul şomajului a rămas scăzut, atingând nivelul de circa patru la sută. La sfârşitul anului 2019, inflaţia s-a poziţionat peste limita benzii largi a inflaţiei ţintite de Banca Naţională a Moldovei, atingând nivelul de 7,5 la sută, în mare măsură datorită preţurilor la produsele alimentare şi inversării trendului preţurilor reglementate. Deficitul bugetar a fost cu mult sub ţinta stabilită în program, în pofida creşterii până la 1,5 la sută din PIB în anul 2019.

Datoria de stat s-a redus şi a rămas la un nivel jos, de circa 30 la sută din PIB. Deficitul contului curent s-a redus puţin, până la 9,5 la sută, însă rămâne semnificativ, dat fiind că deficitul structural al balanţei comerciale nu a putut fi compensat de volumul intrărilor de remiteri. În pofida incertitudinii politice sporite, leul a rămas relativ stabil, iar nivelul rezervelor valutare a rămas adecvat.

Potrivit FMI, perspectiva macroeconomică este mai degrabă pozitivă, dar rămâne sub influenţa anumitor riscuri. Conform prognozei, creşterea economică în anul 2020 se va tempera la nivelul de 3,8 la sută, din cauza cererii externe mai mici şi volumului mai modest al producţiei agricole.

FMI prognozează o revenire a inflaţiei la ţinta de cinci la sută pe parcursul anului 2020, în mare măsură datorită reducerii presiunilor legate de preţurile la produsele alimentare. În condiţiile unei devieri a PIB-ului nule şi lipsei reformelor structurale, creşterea pe termen mediu se prognozează să rămână la nivelul de patru la sută. Totuşi, riscurile sunt în creştere, susţine FMI, deoarece, dacă se va reinstaura instabilitatea politică pe plan intern şi vor fi inversate anumite politici sau dacă va încetini ritmul reformelor – atunci ar putea fi afectată încrederea, fiind limitate opţiunile de finanţare externă.

FMI se declară îngrijorat de supravegherea slabă a sectorului financiar nebancar şi de lacunele existente în cadrul ce ţine de prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi lipsa progresului în recuperarea activelor fraudate.

În altă ordine de idei, directorii executivi ai FMI au salutat finalizarea programului de trei ani susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), care s-a soldat cu reabilitarea cu succes a sectorului financiar al Republicii Moldovei şi restabilirea stabilităţii sectorului financiar. Potrivit FMI, acest lucru a fost posibil graţie suportului larg pentru reforme din partea reprezentanţilor întregului spectru politic.

Totodată, directorii executivi au remarcat că Republica Moldova încă se confruntă cu deficienţe structurale, iar creşterea economică rămâne insuficientă pentru a stimula creşterea veniturilor.

Potrivit FMI, directorii executivi au luat notă de planurile autorităţilor legate de bugetul pentru anul 2020, în vederea satisfacerii necesităţilor însemnate ce ţin de infrastructură şi de dezvoltarea Republicii Moldova. În contextul acestor planuri, FMI a încurajat autorităţile să păstreze în continuare angajamentul de colaborare cu partenerii externi pentru a asigura finanţarea necesară.

Directorii executivi au remarcat că regimul de ţintire a inflaţiei rămâne adecvat şi au căzut de acord că BNM trebuie să-ţi intensifice eforturile pentru sporirea credibilităţii politicilor aplicate şi promovarea flexibilităţii cursului de schimb.

Potrivit FMI, directorii executivi au pus accent pe faptul că reformele structurale care vizează îmbunătăţirea guvernanţei şi eliminarea vulnerabilităţilor instituţionale sunt importante pentru impulsionarea creşterii economice şi asigurarea convergenţei nivelului veniturilor cu cel din celelalte state europene. În acest context, ei au încurajat autorităţile să acorde prioritate consolidării supremaţiei legii şi reformării justiţiei. Totodată, potrivit FMI, eforturile autorităţilor trebuie să se concentreze pe reformarea sectorului întreprinderilor de stat, dezvoltând capacităţile instituţionale şi sporind transparenţa în sectorul public.

Comentarii