04:12:58 25.04.2024
Stiri

Cât de SIGURE sunt testele la COVID-19, efectuate în clinicile private din Chișinău? Două cazuri au fost infirmate de autorități. Ministra Sănătății atenționează: „Afacerile nu trebuie făcute în detrimentul sănătății oamenilor”

Social 19.03.2020 09:52 Vizualizări1236 Autor: Ziarul National
Cât de SIGURE sunt testele la COVID-19, efectuate în clinicile private din Chișinău? Două cazuri au fost infirmate de autorități. Ministra Sănătății atenționează: „Afacerile nu trebuie făcute în detrimentul sănătății oamenilor” Snopes


Clinicile private din R. Moldova ar profita de criza și panica provocată de pandemia de COVID-19 și ar acumula venituri mințind oamenii.

Acuzația a fost lansată astăzi de către ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, potrivit căreia „fenomenul testelor efectuate în laboratoarele private a luat amploare” în ultimul timp, deși unicul laborator acreditat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și care lucrează cu testele aprobate de aceeași structură este cel al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Dumbrăveanu a oferit exemplul a două persoane cărora un laborator privat le-a arătat că ar fi infectate cu noul coronavirus, iar testele repetate în laboratorul ANSP au infirmat acest fapt.

„Am avut două cazuri confirmate pozitiv, adică era vorba de persoane contaminate cu COVID-19, depistate în cadrul unui laborator privat. Ca rezultat al verificării, testele au fost negative. Vorbim despre testele realizate în cadrul laboratorului ANSP, acreditat de OMS și care lucrează cu teste aprobate de OMS. Îmi pare foarte rău că unele laboratoare sau clinici private profită pe sănătatea oamenilor în astfel de situații”, a declarat Viorica Dumbrăveanu într-o coferință de presă.

CITIȚI și VIDEO // Șase persoane care au ÎNCĂLCAT regimul de autoizolare, AMENDATE: Poliția monitorizează 2 149 de cetățeni care trebuie să stea acasă

Potrivit ministrei, mai grav ar fi în cazurile în care laboratoarele private le spun pacienților că nu sunt infectați, dar în realitate aceștia ar putea fi purtători ai acestui coronavirus și ar reprezenta pericol la adresa sănătății celorlalți.

Menționăm că testele pentru COVID-19 efectuate la clinicile private costă cel puțin 700 de lei, pe când laboratorul ANSP le efectuează pe gratis, acestea fiind oferite de OMS.

„Afacerile nu trebuie făcute în detrimentul sănătății oamenilor”, a fost mesajul adresat de către ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale agenților economici din domeniul medical.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md