Situația în unele spitale din raioane: Stocuri de măști, mănuși și dezinfectanți, aproape epuizate. Sute de oameni autoizolați la domiciliu, monitorizați de medicii de familie

Medicii din regiuni sunt dotați cu măști, mănuși și soluții dezinfectante, pentru a fi protejați de o eventuală infectare cu noul virus Covid-19. Totuși, în unele spitale raionale, stocurile sunt practic epuizate, iar companiile farmaceutice nu le pot pune la dispoziție loturi noi. Mai mult, dacă nu se vor identifica soluții, medicii vor fi nevoiți să poarte măști din tifon, cusute pentru fiecare spital în parte. Cât despre mănuși, acestea nici nu au fost repartizate în toate instituțiile medicale.

Foto: UNIMEDIA

În Spitalul Raional din Ocnița, medicii lucrează fără mănuși, iar stocurile de măști și soluții dezinfectante sunt aproape terminate. „La moment, ce am avut în farmacii tot am scos, în toate cabinetele din secția consultativă este săpun și gel pentru prelucrarea mâinilor și măști simple. Mănuși nu ne-au dat, în chirurgie sunt. Am dat comandă la mendicul șef de la farmacie, pentru ca avem rezerve de gel, săpun și altele doar pentru 2-3 zile. A spus că vom fi aprovizionați, dar când, nu se știe, mâine, poimâne. Dar măștile se duc rapid, a venit un bolnav, a scuipat, doctorul scoate masca. Secția consultativă are de toate, dar am luat toată rezerva încoace”, a menționat pentru UNIMEDIA Vladimir Margarint, vicedirectorul Spitalului Raional Ocniţa.

Și la Soroca măștile sunt pe terminate, dar șefa Centrului de Sănătate Soroca, Ludmila Ciobanu, spune că există soluții în astfel de cazuri: „La moment avem și măști și dezinfecanți pentru suprafețe, pentru podea și pentru mâini, intră pacientul, dezinfectează mâinile, iese, iarăși le dezinfectează. Am închis două intrări, am lăsat doar una. La noi clădirea este cu două etaje, facem trierea la primul etaj, toți cei care intră se opresc și le determinăm temperatura cu termoscanerul, iar medicul este invitat prin telefon să vadă pacientul, în cabinetele de triere”.

„Mănuși avem mai multe, măștile sunt cam pe sfârșite și căutăm, dar nu putem găsi nicăieri, apelăm la toate toate firmele din RM, farmacista în fiecare dimineață telefonează firmele farmaceutice în legătură cu măștile, de vreo 2 săptămâni căutăm, ne imaginam că se va epuiza stocul și deocamdată nu are nimeni. Nu știm ce vom face. Noi avem măști cusute încă de când au fost cazurile de AH1N1, sunt din tifon și nu prea se recomandă, dar la necesitate le putem călca la fiecare 2 ore. Dacă nu vom găsi în ală parte, vom merge pe această cale, fără măști nu vom lucra”, a precizat Ludmila Ciobanu.

Totodată, șefa Centrului de Sănătate ne-a informat că astăzi dimineață, o persoană suspectată că ar fi infectată cu noul coronavirus a fost trimisă cu salvarea la Chișinău, iar rezultatul testului de laborator încă nu a fost anunțat. „La domiciliu monitorizați de către medicii de familie sunt peste 180, vorbim doar despre Centrul de Sănătate Soroca, dar în raion sunt peste 300, acum colectăm date la ziua de astăzi, avem persoane care au ieșit din carantină, deci, cifrele de la o zi la alta se schimbă. În afară de ceea ce ne dă Agenția Națională de Sănătate Publică, fișele epidemiologice care se completează la vamă, sunt persoane activ depistate de medicii de familie. Mai ales în localitățile rurale se știe că persoana este venită de peste hotare, dar neavând fișa, oricum o luăm sub supraveghere, o autoizolăm și o ținem 14 zile sub supraveghere”.

În raionul Ungheni situația pare a fi mai bună. „La moment suntem dotați și cu dezinfectante personale pentru mâini pentru fiecare specialist, plus dezinfectante de suprafețe, în fiecare secție la intrare am plasat dispozitiv cu dozator special, cu soluție de alcool. Dispunem și de măști, în plus ne coasem personal, și mănuși de unică folosință avem, sunt mai multe, mănuși speciale pentru a evita infectarea cu noul coronavirus, cu lungimea de 28 cm, sunt mai puține, dar totuși sunt”, a menționat Marina Podoroghin, directoare medicală a Spitalului raional Ungheni.

Referitor la persoanele suspectate de coronavirus, „pacienții trebuie să se afle la domiciliu, ei pot solicita medicul de familie la domiciliu, iar dacă acesta vede anumite semne sau pacientul se include în definiția de caz probabil suspect, ei solicită serviciul 112 și sunt transferați la Spitalul Toma Ciorbă, ei nu trec pe la noi, conform ordinului Ministerului Sănătății. Din adresările care sunt în secția Unitate primire urgentă, nu avem pacienți trimiși la Toma Ciorbă”, a precizat Marina Podoroghin.

„Noi suntem asigurați cu tot necesarul, avem mănuși, dezinfectanți. Eu m-am asigurat, în toată iarna suntem asigurați, chiar și în caz de gripă sezonieră simplă. Și scanere am cumpărat moderne, fiecare medic are. Măști dăm și la pacienții care sunt răciți sau bolnavi. Coordonăm cu toate satele. Cazuri înregistrare de coronavirus pe raion până ieri nu sunt”, ne-a informat Lilia Scurtu, șefa Centrului Medicilor de familie din Ungheni.

Și medicii din raionul Șoldănești sunt dotați cu tot echipamentul necesarul pentru a fi protejați de o posibilă îmbolnăvire. „Centrul de Sănătate Publică Șoldănești este dotat suficient cu dezinfectant pentru mânere și suprafețe, dezinfectant pentru mâini pe bază de soluție de alcool și săpun necesar prin WC-uri, cabinete. De astăzi este instalat o masă la intrarea în Centru și sunt două asistente mdicale care fac trierea bolnavilor și fiecare care intră și iese din instituția medicală își dezinfectează mâinile cu soluție pe bază de alcool. Avem mănuși suficiente, măști medicale nu prea, dar persoanele care vin în instituție își procură măști de la farmacii, iar personalul medical din Policlinică are respiratoare de protecție de la ajutorul umanitar. Bolnavii cumpără măștile medicale, noi încă avem deocamdată. Medicii de la spitalul din Șoldănești au măști medicale”, a declarat Margareta Țurcan, asistentă medicală superioară la Centrul de Sănătate IMSP CS Șoldănești.

„Pacienții care sunt în stare ce necesită supraveghere urgentă îi primim, care nu, sunt îndemnați să ia tratament acasă, să stea în carantină așa cum este necesar. Aceleași metode se implementează și la Spitalul din Șoldănești. În Secția de Reabilitare nu internează pe nimeni, în celelalte secții de chirurgie, pentru copii, terapie sunt internați bolnavi. Curățenia în Centrul de Sănătate Publică Șoldănești se face din două în două ore, se spală podeaua cu dezinfectant și se stropește cu spray Bacticid sau cu clorură de var, se dezinfectează mânerele, perilele și podelele instituției”, a mai adăugat Margareta Țurcan.

Potrivit sursei citate, în raionul Șoldănești nu este, deocamdată, niciun caz confirmat de coronavirus. „În total, pe raion din toate centrele de sănătate avem 152 de persoane se află în carantină, cele revenite în țară și alte 208 se află sub supreveghere. În total, avem 370 de persoane monitorizate de medici”.

Și în Cantemir situația este sub control deocamdată, deși deja există cel puțin 4 cazuri suspecte de Covid-19. „La noi s-a dat comandă și mâine vor fi aduse 500 de măști, în principiu avem cu ce lucra. Dintre suspecții de coronavirus trimiși la Chișinău, o persoană a trecut prin secția de internare. S-a adresat la noi, avem cabinet de triaj, a fost consultată și chemat serviciul 112 și transferată la Chișinău. În rest persoanele suspecte sunt duse de serviciul 112 direct la Chișinău, sunt 3 astfel de suspecți”, ne-a spus vicedirectorul Spitalului Raional Cantemir, Nicoale Guțuleac.

În Republica Moldova au fost înregistrate, potrivit informațiilor de la ziua de ieri, 17 martie 2020, 30 de persoane diagnosticate cu Covid-19. Astăzi noapte, a fost înregistrat primul deces provocat de noul coronavirus în țară.

Ieri, Parlamentul a instituit sstare de urgență în țară pentru 60 de zile.


Pub