În loc să stea în autoizolare acasă, a ieșit la plimbare prin sat. „A fost nevoie să vină polițistul să ia măsuri”

Sute de persoane sunt în autoizolare la domiciliu, practic în fiecare raion al țării, după ce au revenit de peste hotare, din zone afectate de noul coronavirus, sau au rude care s-au întors acasă din alte state. Până la această oră, 30 de pacienți au fost testați pozitiv la Covid-19, alte 76 de cazuri sunt suspecte, iar o femeie a decedat, la Spitalul Republican, fiind în stare gravă. În pofida pericolului care ne paște pe toți și a apelului repetat al autorităților de a sta în casă, unii moldoveni se aventurează să se plimbe nestingherit prin localități, încălcând obligativitatea de a se afla în carantină, timp de 14 zile.

Foto: tvrmoldova.md

Un astfel de caz a avut loc și într-un sat din Soroca, raionul cel mai afectat de coronavirus, cu 5 cazuri confirmate până astăzi. Asta deși medicii conlucrează activ cu Poliția, dar și cu localnicii, pentru a depista persoanele revenite din afara țării și care nu au completat fișa epidemiologică la punctele de frontieră.

„În afară de ceea ce ne dă Agenția Națională de Sănătate Publică, fișele epidemiologice care se completează la vamă, sunt persoane activ depistate de medicii de familie. Mai ales în localitățile rurale, se știe că persoana este venită de peste hotare, dar neavând fișa, oricum o luăm sub supraveghere, o autoizolăm și o ținem 14 zile sub supraveghere”, a menționat, pentru UNIMEDIA, șefa Centrului de Sănătate din Soroca, Ludmila Ciobanu.

Însă nu toți respectă recomandarea de autoizolare. „De la caz la caz. Recent, într-o localitate rurală a fost invitat polițistul de sector, ca să ia măsuri cu persoana. Populația nu înțelege pericolul”, ne-a relatat Ludmila Ciobanu.

Totuși, în lupta contra coronavirusului și-au unit eforturile toți, și medicii, și polițiștii, și oamenii de rând: „La noi în teritoriu este foarte bună conlucrarea cu Poliția, îndată ce am informat, ei ne vin în ajutor și se lucrează foarte operativ și se întreprind măsurile referitor la persoanele respective. Uneori ne sună oamenii care știu că persoana e revenită și umblă prin oraș”.

La moment, doar în municipiul Soroca, la domiciliu de către medicii de familie sunt monitorizați peste 180 de oameni, iar în raion - peste 300. „Avem persoane care au ieșit din carantină, deci, cifrele de la o zi la alta se schimbă”.

Totuși, sunt și mulți cetățeni responsabili, care respectă recomandările autorităților și pe cele ale medicilor și stau în casă. Un exemplu în acest sens este și unul dintre pacienții cu Covid-19, testat pozitiv ieri. Revenită dintr-o zonă de risc, persoana s-a autoizolat de toată lumea, inclusiv de rudele apropiate, iar produsele alimentare erau aduse și lăsate la poarta sa.


Pub