O femeie revenită din Paris, dusă la spitalul raional în loc să fie transportată urgent la Chișinău: Până a ajuns în sat a schimbat 4 microbuze

O femeie revenită de peste hotare, suspectată că ar fi infectată cu noul coronavirus, a fost transportată de serviciul 112 la spitalul din raion, în loc să fie dusă direct la Chișinău, așa cum prevede ordinul Ministerului Sănătății. Despre acest caz a relatat, pentru UNIMEDIA, Vladimir Margarint, vicedirectorul Spitalului Raional Ocniţa.

Foto: UNIMEDIA

„Singura suspectă în raionul nostru a fost o doamnă venită din Paris, a venit cu microbuzul până în Chișinău, apoi din Chișinău, de la Gara de Nord, până la răscrucea din raionul Râșcani, de acolo a stat la drum cu mai mulți și a urcat într-un microbuz de ocazie și a venit până la Edineț, iar de acolo a venit socrul său, care a dus-o în sat, la noi în raion. A treia zi a făcut febră, a acuzat dureri în gât, a chemat salvarea și serviciul 112 a adus-o la noi în boxă, în secția de boli infecțioase, nu au procedat corect. Ea fiind revenită dintr-o zonă afectată de coronavirus trebuia să fie transportată din start la Spitalul Toma Ciorbă. Am pus-o în boxă aparte și a doua zi am mers cu infecționistul, cu directorul și am consultat-o eu, în costum, ochelari, mască”, ne-a relatat Vladimir Margarint, vicedirectorul Spitalului Raional Ocniţa.

De fapt, pacienta făcuse o faringită: „A povestit că de câțiva ani, când bea apă minerală carbonizată, o doare gâtul. A stat trei zile aici, sub monitorizare, sora medicală și medicul din secție intrau la ea îmbrăcați în costume speciale. Ne-am asigurat că cuze nu are, temperatură normală, gâtul normal, totul bine. Am externat-o acasă și i-am recomandat să stea în carantină timp de 14 zile, sub supravegherea medicului”, a precizat Vladimir Margarint.

Vicedirectorul Spitalului Raional Ocniţa spune că atunci încă nu cunoștea despre faptul că orice persoană care revine dintr-o zonă afectată de coronavirus din altă țară trebuie transportată direct la Chișinău, de către serviciul 112, special echipat pentru astfel de cazuri.

Bilanțul pacienților cu diagnosticul confirmat de coronavirus a ajuns la 36 astăzi. Alte 372 de persoane sunt suspectate și urmează să fie supuse testului de laborator. Tot astăzi, în țară a fost înregistrat primul caz de deces din cauza Covid-19.

Ieri, Parlamentul a instituit stare de urgență în Republica Moldova, pentru următoarele 60 de zile, adică din 17 martie 2020 și până în 15 mai 2020.


Pub