33 de agenți economici și cinci persoane fizice au fost amendați pentru că nu au respectat măsurile de prevenire COVID-19

PE SCURT

33 de agenți economici s-au ales cu procese verbale și amenzi pentru că nu s-au conformat cerințelor și măsurilor stabilite de Comisia pentru Situații de Urgență privind situația creată de COVID-19. În alte cinci cazuri, au fost vizate cinci persoane fizice care nu au respectat măsurile de prevenire a coronavirusului de tip nou. Amenzile aplicate ajung la suma de circa 800 mii lei.

De notat că, în două cazuri, oamenii legii au aplicat amenzi pentru apeluri false. Asta după ce două persoane, una din Briceni și alta din Drochia, au apelat la serviciul de ajutor medical urgent, declarând că sunt infectați cu COVID-19. Totodată, polițiștii au intervenit și în trei cazuri pentru a aduce cu forța persoanele suspectate cu COVID-19 la spital. Ieri o femeie din Cahul suspectată de coronavirus a fost adusă la spital de polițiști la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău.

PE LUNG

Astfel, Inspectoratul General al Poliției a solicitat cetățenilor să manifeste responsabilitate și să nu solicite, fără motiv, serviciile medicale. În timpul apelurilor false, ambulanța ar putea ajunge cu întârziere la persoanele care într-adevăr au nevoie de ajutor și prezintă un risc pentru ceilalți cetățeni.

Poliția a relatat despre două astfel de cazuri. Unul din acestea a avut loc în orașul Briceni. Un bărbat de 43 de ani a efectuat intenționat, o chemare falsă a serviciului de ajutor medical urgent, anunțând că este infectat cu Coronavirus.

Cel de-al doilea caz a fost înregistrat în Drochia, unde un tânăr de 27 de ani a format numărul unic 112, anunțând că recent s-a întors din Italia și că este infectat cu COVID-19; fapte care s-au dovedit a fi false. Pe numele ambilor bărbați au fost întocmite procese – verbale, în baza art. 342 din Codul Contravențional al RM „Chemarea intenţionat falsă a serviciilor specializate”. În baza aceluia articol, oamenii legii au întocmit proces-verbal pe numele bărbatului care a mințit că are COVID-19 pentru a ajunge cu SMURD-ul din România la Chișinău.

Citiți și: LIVE TEXT/ Primul deces cauzat de COVID-19 în RM. 2 grupuri mari de moldoveni revin acasă din Portugalia și Rusia

Într-un alt caz, după intrarea în vigoare a noilor măsuri privind responsabilizarea persoanelor în legătură cu răspândirea virusului COVID-19, a fost sancționat și un agent economic din Chișinău, care nu s-a conformat noilor restricții impuse pentru protejarea populației și a comis abateri de la lege. Acesta s-a ales cu o amendă de 75 de mii de lei, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie și combatere a bolilor epidemice, punând în pericol sănătatea publică.

Amenzi și chiar închisoare pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere COVID-19 

Precizăm că Parlamentul a modificat un șir de acte normative ce prevăd pedepse, inclusiv penale, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice. Amenzile variază între 25 000 și 75 000 de lei sau chiar închisoare de până la 7 ani.

Potrivit documentului, nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, va fi pedepsită cu amendă de la 720 la 1000 unităţi convenţionale (de la 36 la 50 de de mii de lei) sau cu închisoare de până la 3 ani. Aceleași fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de până la 7 ani.

De asemenea, nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația, va sancționată cu amenzi de la 450 la 500 unități convenționale (de la 22 de mii 500 de lei la 25 de mii de lei) – pentru persoana fizică și de la 1000 la 1500 de unități convenționale (de la 50 de mii la 75 de mii de lei) aplicată persoanei juridice.

Citiți și: LIVE TEXT / Republica Moldova intră în stare de urgență

Ce acțiuni întreprinde Poliția

Ministerul de Interne a precizat că polițiștii și carabinierii vor patrula și monitoriza teritoriile administrative, spațiile publice și vor intensifica activitățile de monitorizare a persoanelor care se află în autoizolare și carantină.

Totodată, ei vor informa cetățenii despre riscurile infectiei cu COVID – 19, despre măsurile recomandate de autorități și despre riscurile la care sunt supuși în momentul în care nu le respectă.

Poliția va supraveghea activitatea agenților economici, va verifica dacă aceștia respectă măsurile și va interveni cu aplicarea amenzilor în cazul în care acesta sunt încălcate.

Nu ultimul rând, oamenii legii în colaborare cu administrația publică locală vor verifica agenții economici și se vor asigura dacă aceștia au sistat sau nu activitatea conform cerințelor autorităților, iar cei care nu se vor conforma se vor alege cu amenzi.

În localitățile în care a fost declarată stare de carantină sunt instalate posturi de restricționare a transportului rutier.

Precizăm că în total, în prezent în Republica Moldova au fost înregistrate 30 de cazuri confirmate cu COVID-19. De asemenea, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat astăzi despre primul deces provocat de COVID-19. Este vorba despre o femeie de 61 de ani, care a revenit din Padova, Italia. Aceasta suferea de hipertensiune de gradul II și diabet zaharat de gradul II. Femeia a revenit din Italia în satul ei de baștină din raionul Hâncești, care acum este în carantină

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.