12:18:19 29.03.2024
Stiri

UE: Rusia agravează impactul COVID-19 și criza de sănătate din țările occidentale printr-o semnificativă campanie de dezinformare

Știri 18.03.2020 18:49 Vizualizări2219 Autor: Ziarul National
UE: Rusia agravează impactul COVID-19 și criza de sănătate din țările occidentale printr-o semnificativă campanie de dezinformare


Mass-media ruse au desfăşurat „o semnificativă campanie de dezinformare” împotriva Occidentului, pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, a genera panică şi a semăna neîncredere, potrivit unui document al Uniunii Europene consultat miercuri de Reuters.

“Este în curs o semnificativă campanie de dezinformare din partea mass-media de stat ruse şi furnizorilor de ştiri pro-Kremlin cu privire la COVID-19”, se spune în acest document intern ce datează din 16 martie, scrie Agerpres.

Documentul consultat de Reuters arată că prin promovarea de ”fake news online în engleză, spaniolă, italiană, germană și franceză, campania rusă folosește rapoarte contradictorii, confuze și rău intenționate pentru a îngreuna activitatea de comunicare a Uniunii Europene privind reacția sa la pandemie.

“Scopul global al dezinformării desfăşurate de Kremlin este de a agrava criza de sănătate din ţările occidentale… în linie cu strategia mai amplă a Kremlinului de a încerca să submineze societăţile europene”, se spune în documentul elaborat de Serviciul European de Acţiune Externă, care îl asistă pe Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună în exercitarea mandatului său.

De asemenea, o serie de materiale care au încercat să manipuleze informații au vizat și exercițiul militar Defender Europe-20 pregătit de Statele Unite pentru a crește nivelul de pregătire și interoperabilitate între forțele americane și aliații europeni. În schimb, pentru a proteja siguranța militarilor americani și aliați în contextul COVID-19, Armata SUA a decis să înceteze desfășurarea de forțe până la o dată ulterioară.

Pe de altă parte, o analiză realizată de Politico Europe subliniază că China profită de pe urma tensiunilor transatlantice dintre SUA și Europa și a lipsei de solidaritate dintre cele două, promovând imaginea unui stat care desfășoară acțiuni umanitare în sprijnul altor state care se confruntă cu pandemia de coronavirus.

Pandemia de coronavirus, izbucnită inițial în regiunea Wuhan din China în luna decembrie a anului trecut, a devenit provocare globală, afectând 164 de țări și teritorii. Cele mai multe cazuri de infectare sunt înregistrate încă în China (peste 80.000), care se află pe o curbă descedentă a cazurilor de infectare. La nivel mondial, sunt peste 200.000 de cazuri de infectare, dintre care peste 8.000 de decese și peste 82.000 de cazuri vindecate.

Între timp, Europa a fost declarată epicentrul acestei pandemii de către Organizația Mondială a Sănătății, iar toate țările Uniunii Europene au cazuri active de infectare cu virusul SARS-COV-2. În Europa, cele mai afectate țări sunt Italia (peste 31.000 de cazuri și peste 2.500 de decese), Spania (aproape 12.000 de cazuri și peste 500 de decese), Germania (peste 9.300 de cazuri și 24 decese) și Franța (peste 7.700 de cazuri și 175 de decese).

În România sunt 246 de cazuri de infecție cu coronavirus și niciun deces. În total, 19 persoane au fost declarate vindecate.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md