14:14:58 18.04.2024
Stiri

Coronavirusul LOVEȘTE în economia R. Moldova: Măsuri anunțate de Guvern pentru a reduce efectele negative pentru business

Economie 18.03.2020 19:15 Vizualizări3499 Autor: Ziarul National
Coronavirusul LOVEȘTE în economia R. Moldova: Măsuri anunțate de Guvern pentru a reduce efectele negative pentru business


Criza provocată de pandemia de COVID-19 va genera pierderi pentru business-ul din R. Moldova, iar Guvernul anunță un set de măsuri pentru a reduce efectele negative pentru agenții economici.

Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, le-a transmis asociațiilor de business, convocate astăzi în ședință, că printre măsurile respective se numără amânarea plăților la impozitul pe venit al persoanelor juridice, prelungirea termenului de depunere a unor declarații și rapoarte, instituirea unui moratoriu la controalele de stat, micșorarea TVA pentru sectorul HoReCa, scutirea unor întreprinderi de efectuarea auditului obligatoriu al situațiilor financiare ș.a.

„Situația extraordinară impune decizii extraordinare. Criza neapărat va genera pierderi, dar împreună vom identifica soluții de reducere a pierderilor. Doar acționând împreună vom menține stabilitatea sistemului bugetar-fiscal. La momentul actual, încasările la buget sunt în normă, cu 14% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Trebuie să identificăm politicile și măsurile necesare pentru minimalizarea efectelor acestei crize”, a declarat premierul Ion Chicu, prezent la întâlnire.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a anunțat că există rezerve suficiente și Banca Națională intenționează să adopte măsuri de relaxare monetară. Totodată, deja au fost operate modificări în cadrul normativ, care permit băncilor comerciale o flexibilitate mai mare în relațiile creditare cu persoanele fizice.

În cadrul altei ședințe convocate la Guvern cu președinții de raioane, premierul Chicu le-a cerut acestăra să aplice „foarte atent” deciziile Comisiei și să excludă presiunile nemotivate pe întreprinderi și oamenii de afaceri: „Vă rog să nu admiteți excese și să urmați strict deciziile. Trebuie să avem grijă de operatorii economici, de altfel să nu agravăm efectele situației epidemiologice cu efecte economice nedorite, care pot fi prevenite".


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md