Coronavirus // Încă șase cazuri confirmate. Bilanțul autorităților

Anticoruptie.md
18/03/2020

Autoritățile au anunțat miercuri șase cazuri noi, confirmate de laborator, de infectare cu Covid-19. Astfel, bilanțul a ajuns la 36 de cazuri, dintre care o persoană a decedat, iar două au fost vindecate. Igor Dodon susține că avem cea mai mica rată de contaminare cu noul tip de coronavirus și a promis amenzi dure pentru răspândirea știrilor false despre epidemie.

Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale Sănătate Publică, a comunicat că au fost procesate 63 de probe de laborator dintre care șase sunt cu rezultat pozitiv. „Avem 372 de persoane suspecte, 36 cu rezultat pozitiv. Dintre acestea, o persoană a fost externată cu însănătoșire totală și din păcate avem un deces. Astăzi a fost testată repetat în laborator una dintre persoanele cu dinamică pozitivă și cu stare satisfăcătoare, la care de asemenea este înregistrat un rezultat negativ și asta înseamnă că în următoarele zile, mâine, poimâine va fi externată”, a declarat Furtună.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a dezmințit informațiile apărute în presă că spitalele ar fi supraglomerate cu bolnavi de coronavirus. „La spitalul Toma Ciorbă, la momentul actual, avem disponibile 160 de locuri, dintre care 75 sunt pentru persoanele pe care le avem suspecte sau deja confirmate la infecția cu Covid-19. Pentru a asigura acestei instituții un regim de lucru normal, pentru că mai sunt internați pacienți și cu alte maladii infecțioase, noi am activizat clinica nr.2 al spitalului Ministerului Sănătății, unde sunt internați pacienții cu forme ușoare de suspecție la Covid-19. Toate speculațiile, în contextul faptului că ar fi un număr impunător de suspecți, de bolnavi sunt nefondate”, a declarat ministra.

Președintele Igor Dodon a subliniat că pentru răspândirea știrilor false despre epidemie vor fi aplicate amenzi, la fel ca și agenților economici care vor majora prețurile la produsele alimentare. „Vom fi în situația să penalizăm mass-media care va repartiza aceste noutăți. Panica este mai contagioasă decât epidemia. Vreți mai multe like-uri și promovați fake news-uri, atunci veți fi penalizați”, a avertizat șeful statului.

Anticoruptie.md
18/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii