‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRecolta de struguri ar putea fi mai redusă. Iarna caldă a contribuit la dezvoltarea...

Recolta de struguri ar putea fi mai redusă. Iarna caldă a contribuit la dezvoltarea patogenilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Temperaturile înalte contribuie la dezvoltarea în masă a bolilor și dăunătorilor, fiind create condiții prielnice pentru acestea.

Astfel, iarna anormal de caldă din acest sezon ar putea deveni o problemă nu doar pentru producătorii de culturi de câmp, pentru care specialiștii recomandă deja efectuarea tratamentelor pentru a evita răspândirea bolilor, ci și pentru producătorii horticoli.

Potrivit specialiștilor, temperaturile reduse caracteristice perioadei rece a anului, joacă un rol important nu doar în ceea ce privește asigurarea speciilor din zona temperată cu necesarul de frig, ci și distrug o parte din patogeni.

Astfel, iarna prea blândă din acest sezon a creat condiții favorabile pentru dezvoltarea bolilor, inclusiv la vița de vie. Majoritatea speciilor de viță de vie cultivate la noi au o rezistență bună la temperaturi reduse, iar gerurile din timpul iernii distrugeau patogenii prezenți pe plantă sau sol, fără a afecta vița de vie.

În acest context, specialiștii recomandă monitorizarea culturilor și efectuarea tratamentelor preventive pentru a evita răspândirea bolilor. Până la înflorire, amenințarea bolilor, printre care se numără în special mana (Plasmopara viticola) și făinarea (Uncinula necator), reprezintă principalul motiv pentru care tratamentele preventive joacă un rol important.

Aceste boli încep să se dezvolte primăvara de îndată ce condițiile devin favorabile și se răspândesc intens pe toate organele plantei. Totodată, pătrunzând în plantă (lăstari-ochi de iarnă) în perioada de vegetație, miceliul Uncinula necator rămâne acolo până în primăvara următoare. Iar în cazul răspândirii ciupercii Plasmopara viticola, ajungând la ciorchine în perioada de înflorire, îl usucă în totalitate. Astfel, este important de limitat răspândirea bolilor în faza incipientă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›