‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCotația barilului de petrol la bursele internaționale continuă să scadă

Cotația barilului de petrol la bursele internaționale continuă să scadă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cotaţia barilului de petrol la bursele internaţionale continuă să scadă, ajungând sub nivelul de 28,5 dolari pentru un baril de marca Brent, în dimineața zilei. Este cu circa 20% mai puţin decât acum o săptămână, scrie Mold-street.

Ieftinirea are la bază diminuarea cererii din cauza expansiunii pandemiei de coronavirus şi a unui război pentru câştigarea clienţilor, declanşat între Arabia Saudită şi Rusia.

În acelaşi timp, pe piaţa internă preţurile la benzină şi motorină au înregistrat reduceri minore. Astfel, în ultima lună benzinăriile din Moldova au diminuat preţurile cu doar 6-7%, chiar dacă petrolul s-a ieftinit cu peste 50% în aceeași perioadă. 

Ultima reducere a avut loc pe 11 martie 2020, când benzina și motorină s-au ieftinit în medie cu 90 de bani.

Operatorii de pe piață spun că, mai au în stocuri cantități mari de combustibil cumpărat încă în luna februarie, respectiv în momentul în care vor fi făcute importuri la prețuri mai mici, vor fi diminuate și prețurile la pompă.

Totodată, companiile atestă o scădere semnificativă a vânzărilor (cu circa 35-40%) ca urmare a faptului că multă lume stă acasă, iar o parte din activitățile economice, inclusiv transporturile, au fost stopate din cauza epidemiei de Covid-19.

‹ adv ›

Datele din România arată că acolo de la începutul lunii martie, benzina s-a ieftinit cu aproape 1,5 lei pentru un litru, iar în Macedonia de Nord cu mai mult de 2 lei per litru. În același timp, în Rusia și Belarus prețurile la benzină s-au redus cu doar 20 de bani.

Și la motorină evoluția prețurilor în aceste state are loc neuniform. Astfel, dacă în state precum România și Macedonia de Nord prețurile au scăzut cu peste 10%, apoi în Rusia și Belarus au rămas neschimbate. Ba chiar în valută locală s-au majorat.

Foto simbol: dailytelegraph.com.au

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›