(video) Studiu: Doar 2,8% dintre moldoveni cred că virusul Covid-19 se transmite prin intermediul mâinilor murdare

Compania Date Inteligente SRL iData a prezentat rezultatele unui studiu privind percepția și atitudinile populației vizavi de Covid-19. Potrivit sondajului, doar 2,8% dintre moldoveni cred că virusul Covid-19 se transmite prin intermediul mâinilor murdare.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit rezultatelor sondajului, 99,8% dintre cei intervievați au spus că au auzit despre virusul de tip nou Covid-19. Totuși, 3,2% au declarat că au auzit despre cazuri de deces din cauza coronavirusului, în Republica Moldova, fiind dezinformați în acest sens.

În contextul răspândirii informației despre noul coronavirus în RM, 67,2 dintre moldoveni au luat măsuri pentru profilaxia împotriva Covid-19, în mediul urban procentul fiind accentat mai mare față de mediul rural (81,7% față de 57,4%). Printre cele mai frecvente măsuri se numără dezinfectarea suprafețelor, igiena personală, consumul de vitamine, consumul de usturoi, carantina, aerisirea și altele. Doar 3,1% au menționat că evită locurile aglomerate și contactele cu alte persoane.

Totodată, până duminică, doar în 40,6% dintre organizațiile în care activează respondenții în mediul urban s-au întreprins anumite măsuri pentru prevenirea Covid-19, iar în mediul rural - doar în 22,1% dintre organizații.

Întrebați prin ce modalitate se transmite Covid-19, cei mai mulți dintre respondenți au spus că prin atingere (33,4%), salivă (28,8), pe cale aeriană (28,5%), prin tuse (26,4%), prin strănut (22,7%), precum și altele. Doar 2,8% dintre moldoveni cred că virusul Covid-19 se transmite prin intermediul mâinilor murdare.

Totodată, 20 la sută dintre respondenți consideră că Republica Moldova nu este deloc gata să facă față unei epidemii de coronavirus, alți 37,7% au fost de părere că țara este pregătită doar într-o mică măsură, iar 4,5% - că gradul de pregătire al RM la acest capitol este unul înalt.

Urmăriți rezultatele sondajului:

Sondajul s-a efectuat în perioada 13-15 martie, fiind chestionate telefonic 326 de persoane din 42 de unități administrativ-teritoriale și 17 experți.


Pub