(video) Trei deputați din opoziție spun că în „stare de urgență” ar putea fi clasate dosarele penale ce vizează actori politici

Înainte de ședința Parlamentului, care va institui stare de urgenţă în ţară, în legătură cu epidemia de coronavirus, Octavian Ţîcu, Iurie Reniţă şi Lilian Carp au declarat că în perioada ce urmează, mai multe dosare penale ce vizează actuala guvernare ar putea fi clasate.

Foto: UNIMEDIA

„Campania din 2016 a fost finanțată de Federația Rusă, prin Bahamas. Procuratura a clasat acel dosar, dar investigațiile au fost reluate. Procuratura trebuie să-și îndeplinească atribuțiile și să nu devină una de buzunar”, a declarat deputatul Lilian Carp.

„Acțiunile unor deputați sunt pasibile de pedeapsă penală. Mă refer la Vasile Bolea, Furculiță Corneliu și Vladimir Odnostalco, care nu au prezentat sume de bani împrumutate de la Exclusiv Media în declarațiile pe venit din 2016 și nici din 2017. Această situație de nedeclarare este intenționată și trebuie pedepsită”, a adăugat Iurie Reniță.

Parlamentarii au anunțat că pregătesc o interpelare către Procurorul General.

„Facem o interpelare către Alexandr Sotianoglo să activeze exclusiv în conformitate cu legea, iar deputaților vizați să li se ridice imunitatea parlamentară. Din păcate, pandemia actuală se suprapune cu pandemia corupției”, a adăugat Reniță.

Parlamentarii vizați nu au comentat, deocamdată, acuzațiile care li se aduc, anterior însă, atât Corneliu Furculiță, cât și PSRM au calificat acuzațiile drept invenții menite să-i denigreze, iar tranzacțiile legate de Bahamas au fost conforme legii și nu au vreo legătură cu PSRM.

În 2016, RISE Moldova scria că „socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015. Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului”

„Toate tranzacţiile financiare ale companiilor vizate sunt în perfect acord cu legislaţia naţională şi internaţională. Respectarea legii a fost şi este o prioritate pentru fondatorii companiilor în cauză”, a declarat la rândul său Corneliu Furculiță.

„Împrumutul a fost înregistrat conform legislaţiei în vigoare la Banca Naţională, iar CNA a solicitat toate documentele referitoare la această tranzacţie şi le-a primit spre verificare, fără a fi depistate careva încălcări. Niciun leu din sumele împrumutate în acest an nu a fost destinat activităţilor partinice. Sunt tranzacţii destinate exclusiv activităţilor de antreprenoriat”, a scris Corneliu Furculiță, pe pagina sa de Facebook.


Pub