Patru noi membri CSM, aprobați, cu scandal, de Parlament. Opoziția: Reforma se amână pentru alte timpuri

Parlamentul a aprobat cei patru noi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, desemnați în urma unui concurs organizat de către comisia parlamentară Juridică, Numiri și Imunități. Decizia a fost votată de către noua coaliție de guvernare PSRM/PD și criticată de opoziție.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, noii membri sunt:

Carolina Ciugureanu-Mihailuță

Elena Belei

Valentina Coptileț

Ion Crețu

Decizia a fost adoptată cu multe discuții și nemulțumiri din partea opoziției, care au calificat concursul drept un simulacru.

„Până și consilierul primului ministru, Nicolae Eșanu, a criticat toată situația legată de concursul pentru CSM. Opoziția nu a participat la acesta, a fost un concurs compromis”, a spus Andrian Candu, deputat Pro-Moldova.

„Comisia a luat act de părerea domnului Eșanu...”, a spus președintele comisiei Juridice, Vasile Bolea, fiind însă întrerupt de președinta Legislativului, care a oferit cuvântul următorului deputat.

„Noi trăim în Republica Moldova și toate se adoptau cu mare „consens” de crăpa această clădire. Ei niciodată nu vor fi deacord, dacă eu sunt de acord și invers. Nu putem lăsa nefuncțional sistemul judecătoresc, ce facem noi? Nu putem lăsa totul așa în starea în care suntem acum”, a spus liderul fracțiunii PD, Dumitru Diacov.

„Domnule Diacov, noi regretăm experiența dvs nefastă, dar nu cred că nu se poate de ajuns la un consens, dacă se va dori”, a spus deputatul PAS, Mihai Popșoi.

„Ați învățat tare bine într-un an să citiți morală altuia. Mai bine să vă uitați în grădina proprie”, a i-a răspuns Diacov.

„Ați mers pe simpla împărțeală politică a instituțiilor care nu trebuie să fie împărțite. Peste unii membri planează suspiciuni de corupție”, a spus deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

„Toți candidații au prezentat cazierele juridice și s-a examinat minuțios fiecare candidatură, iar concursul la Procuratură vă amintesc că a fost organizat de ministra voastră”, a răspuns președintele comisiei Juridice.

„Când nu vii la ședința Comisiei, nu pui întrebări, nu ai obiecții, despre ce interes și dorință de consens vorbiți? Nu faceți aici show de prost-gust. Toți candidații au primit fix aceleași întrebări. Dacă ați dorit să adresați alte întrebări, asta contravine regulamentului și se numește fariseism politic”, a declarat deputatul PSRM, Grigore Novac.

Întrebat de ce un candidat nu a trecut de ultima fază a concursului, Vasile Bolea a spus că acesta nu a putut răspunde la unele întrebări din cadrul interviului.

„Mi-e rușine pentru dvs și mai ales că stați la tribuna Parlamentului”, a spus deputata Platformei DA, Maria Ciobanu.

„Este reciproc”, i-a replicat președintele comisiei Juridice.

Opoziția nu a votat hotarârea Parlamentului, criticând și faptul că noii membri CSM nu erau prezenți la ședința plenară, deși au fost invitați. „Probabil din cauza măsurilor sporite de carantină, dumnealor au decis să respecte recomandarea de a rămâne acasă”, a spus Vasile Bolea.

În total, au fost depuse 18 dosare pentru participare la concurs, dintre care 17 au fost admise la faza finală. Proba interviului s-a desfășurat pe 13 martie, iar cei 4 membri selectați au acumulat cel mai înalt punctaj.

Comisia juridică, numiri și imunități a anunțat, pe 6 februarie, concurs public pentru selectarea a 4 candidați la funcțiile de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea Parlamentului.


Pub