(sondaj) Politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere: Dodon, Sandu, Chicu în top. Greceanîi - la polul opus

Șeful statului, Igor Dodon, se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, urmat de fosta prim-ministră Maia Sandu, potrivit unui studiu politic realizat în cadrul Barometrului Electoral 2020, de Compania Date Inteligente SRL iData. Pentru prima dată în topul încrederii cetățenilor apare și actualul premier Ion Chicu, acumulând un punctaj echivalent cu cel al liderului Platformei DA, Andrei Năstase.

Întrebați în ce politician din Republica Moldova au cea mai mare încredere, 19,1% dintre respondenți au spus că în președintele țării, Igor Dodon. În fosta șefă a Guvernului, Maia Sandu, lidera PAS, au încredere 13,7% dintre cei intervievați.

Pe locul trei în topul încrederii se află Ion Chicu - 2,1%, fiind într-o ascensiune constantă de la începutul anului. Câte 2% de încredere au acumulat Andrei Năstase și Renato Usatîi.

Și primarul de Chișinău, Ion Ceban, a crescut în top, acumulând 1,8% din încrederea respondenților.

Ilan Șor rămâne în topul încrederii cu 1,4%, Octavian Țîcu are 1,3%, iar Adrian Candu - 1,1%, fiind în scădere, de alfel ca și Pavel Filip, care anterior se poziționa pe primele locuri în top.

Respondenții au fost rugați să pună o notă politicienilor, de la 1 la 5 (1 însemnând lipsă totală de încredere) în dependență de cât de multă încredere sau neîncredere le inspiră aceștia. 32% au răspuns că au cea mai mare încredere în Igor Dodon, în Maia Sandu cea mai mare încredere o au 16%.

Locul 3 este împărțit de Ion Chicu și Ion Ceban, în care 9% dintre cei intervievați au cel mai mare nivel de încredere, însă primarul general al capitalei se poate bucura de un nivel mai mare de încredere din partea mai multor cetățeni decât prim-ministrul.

Surprinzător, în top apare liderul PCRM, Vladimir Voronin, cu 7% dintre respondenți care au foarte încredere în el. Acesta este urmat de Zinaida Greceanîi și Pavel Filip, iar pe ultimele locuri se poziționează Adrian Candu, Andrei Năstase, Octavian Țîcu și Renato Usatîi.

De cealaltă parte, cetățenii au cea mai mare neîncredere în Zinainda Greceanîi - 31%, Renato Usatîi - 28%, Andrei Năstase - 26%, Adrian Candu - 25%.

Cel mai mic nivel de neîncredere îl are Ion Chicu, doar 17% dintre respondenți au spus că nu au deloc încredete în el.

Sondajul s-a efectuat în luna martie, fiind chestionate telefonic 326 de persoane și 17 experți.


Pub