Parlamentul a instituit STARE DE URGENȚĂ în țară pentru 60 de zile

Parlamentul a instituit stare de urgență în Republica Moldova, pentru următoarele 60 de zile, adică din 17 martie 2020 și până în 15 mai 2020. Mai multe măsuri prevăzute în decizia Parlamentului au fost deja adoptate, cum ar fi restricționarea circulației, regim special de intrare-ieșire în țară, dar și a unui regim special de circulație în interiorul țării, introducerea măsurilor de carantină, interzicerea manifestațiilor publice.

Foto: UNIMEDIA

De asemenea, autoritățile vor putea dispune, la necesitate, raționalizarea consumului de alimente și alte produse de strictă necesitate, dar și pot coordona activitățile mass-media pentru informarea populației despre starea de urgență și prevederile acesteia.

Totodată, în timpul stării de urgență se interzice modificarea Constituției și organizarea de alegeri sau referendumuri.

Potrivit legii, starea de urgență presupune mai multe măsuri drastice cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie pe întreg teritoriul ţării.

Starea de urgenţă s-a declarat la propunerea Preşedintelui Republicii Moldova și a Guvernului, fiind aprobată în Parlament, după un raport al prim-ministrului Ion Chicu.

Potrivit legii, starea de urgenţă poate fi instituită pentru maxim 60 de zile, iar în funcţie de evoluţia situaţiei, Preşedintele Republicii Moldova sau Guvernul poate solicita Parlamentului prelungirea sau reducerea duratei stării de urgenţă, precum şi extinderea sau restrângerea ariei de acţiune a acesteia. Tot la solicitarea celor două instituții starea de urgență poate fi sistată mai devreme decât cele 60 de zile.

În timpul stărilor de urgență poate avea loc:

a) evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;

b) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;

c) dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;

d) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;

e) efectuarea, în modul stabilit de lege, a achiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;

f) stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamânat;

g) modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;

h) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;

i) chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;

j) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii.

În cazul declarării stării de urgenţă, fapt ce impune necesitatea prevenirii, diminuării şi lichidării consecinţelor acestora, planificarea, organizarea şi coordonarea activităţii de aplicare a măsurilor impuse revin Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, iar coordonarea aducerii la îndeplinire a măsurilor de rigoare revine Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, local – Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.

Se stabileşte regimul special de folosire a spaţiului aerian și pot fi instituite reguli mai stricte la frontieră cum ar fi interzicerea accesului în ţară a străinilor care provin din ţările cu risc ridicat, ceea ce deja s-a adoptat.

Autoritățile de resort pot interzice sau limita circulaţia persoanelor în anumite localităţi şi în anumite ore şi eliberează, în cazuri justificate, permise de liberă circulaţie. Se poate exercita dreptul exclusiv de a interzice desfăşurarea adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă.

O altă măsură ar fi închiderea locurilor publice precum baruri, restaurante, centre comerciale, piețe, saloane de frumusețe, pentru evitarea contactului şi implicit împiedicarea răspândirii virusului.

În perioada stării de urgență poate fi mărit numărul de polițiști, agenți de patrulare pe străzi, pentru asigurarea și verificarea respectării regulilor stabilite de autorității. Tot în această perioadă pot fi efectuate mai multe razii.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova coordonează activitatea mijloacelor de informare în masă privind informarea populaţiei despre cauzele şi proporţiile situaţiei excepţionale, despre măsurile întreprinse de Guvern pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situaţii şi protecţia populaţiei, precum şi privind familiarizarea populaţiei cu regulile de comportare în timpul situaţiei excepţionale.

În Republica Moldova sunt, la ziua de astăzi - 17 martie 2020, 30 de persoane diagnosticate cu Covid-19.

Până acum, o persoană s-a vindecat de infecția cu noul coronavirus, în timp ce o altă persoană testată pozitiv la coronavirus se află într-o stare gravă, iar medicii de la spitalul clinic Republican fac tot posibilul să îi salveze viața.


Pub