Două posturi de poliție, instalate la intrarea și ieșirea din satul Sofia, Hîncești, după ce localitatea a intrat în carantină

Satul Sofia, din vecinătatea satului Bălceana din raionul Hîncești, este a doua localitate plasată în carantină. O decizie în acest sens a fost aprobată ieri de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică din Hâncești, după ce în localitate au fost identificate patru persoane testate pizitiv la infecția cu Covid-19.

Foto: oficial.md

Contactat de UNIMEDIA, primarul satului Ion Mîrza ne-a declarat că în localitate există o familie întreagă, părinții și doi copii minori, infectați cu noul coronavirus. „Capul familiei activează ca asistent medical în satul vecin, Bălceana, unde este focarul de coronavirus. Acolo a intrat în contact cu femeia bolnavă, revenită din Italia, de la care s-au îmbolnăvit toți. Acasă și-a molipsit soția și copiii”, a relatat primarul.

Potrivit lui Ion Mîrza, oamenii se conformează măsurilor impuse de carantină. Acestora li se interzice părăsirea localității, cu excepția persoanelor în stare critică. Totodată, se sitează transportul public.

Mai mult, atât la intrarea în sat, cât și la ieșire, au fost instalate două postrui de poliție, menite să supravegheze respectarea ordinii publice, dar și să oprească deplasarea localnicilor în afara satului.

Primarul ne-a spus că în sat activează punctul medical, oficiul poștal și un magazin alimentar. „Toate au fost asigurate cu echipamente de protecție pentru angajați, cu dezinfectante și toate cele necesare. O dată la 2 ore se face dezinfecție în toate trei unități”, a precizat Ion Mîrza.

„Am solicitat să ni se aducă medicamente pentru a suplini stocurile punctului medical, în cât oamenii să nu fie nevoiți să caute farmacii. Ne-au fost aduse azi. Dacă vom mai avea nevoie, vom mai cere”, a mai adăugat primarul.

Menționăm că Sofia și Bălceana sunt două sate vecine, care au intrat în carantină începând de ieri. În ambele localități, duminică au avut loc alegeri parlamentare noi.

În Republica Moldova, până astăzi - 17 martie 2020, au fost diagnosticate cu noul tip de coronavirus 29 de persoane.

Încă o persoană, pacientul cu numărul 30, a fost preluată astăzi de un echipaj SMURD de la postul vamal Giurgiulești și a fost transportată la Chișinău. Pacientul a fost diagnosticat în România.

Astăzi, 17 martie 2020, Parlamentul a instituit Stare de Urgență în Republica Moldova, pentru următoarele 60 de zile, adică din 17 martie 2020 și până în 15 mai 2020. Mai multe măsuri prevăzute în decizia Parlamentului au fost deja adoptate, cum ar fi restricționarea circulației, regim special de intrare-ieșire în țară, dar și a unui regim special de circulație în interiorul țării, introducerea măsurilor de carantină, interzicerea manifestațiilor publice.


Pub