(video) Alexandr Slusari, îngrijorat de efectele Stării de Urgență: Va naște efecte economice, iar de suferit va avea cetățeanul de rând

În urma declarării stării de urgență Republica Moldova ar avea de suferit, iar după această criză, de pătimit vor avea cetățenii. Cel puțin asta a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, în cadrul unui luări de cuvânt de la tribuna Legislativului.

Slusari afirmă că Guvernul Chicu nu a venit cu măsuri exacte în ceea ce privește starea de urgență. Vicepreședintele Platformei DA a mai subliniat faptul că proiectul cu care a venit guvernul este foarte vag și neprofesionist.

„Eu azi așa și nu am auzit de ce prin lege privind supravegherea de stat a sănătății nu este posibil de urgență în sănătate publică și de folosit mai mult pârghiile de acolo, fără ca să introducem măsurile, unde putem să ne așteptăm la limitarea presei, la schimbarea procedurii de numire a conducătorilor a unităților private și publice, cu imixiune în justiție. Această lege prevede ca comisia națională extraordinară are dreptul să creeze condițiile necesare de viață și de deplasare a persoanelor fizice și juridice. Poate să introducă starea de carantină, poate institui reguli de intrare și ieșire din țară. Adică dispune de toate mecanismele necesare.

Eu nu am auzit răspuns de ce nu este posibil de introdus stare de urgență în sănătatea publică și de modificat această lege încât acest lucru Parlamentului în conformitate cu Constituția”, a declarat Slusari.

„Cu măsurile propuse de Guvern, eu, nici Platforma DA nu am înțeles care vor fi aceste măsuri. Adică a venit domnul prim-ministru, a citit lecțiile, ne-a spus cum el vede, dar a doua zi, toți cetățenii urmează să afle ce îi așteaptă. Este un foarte bun exemplu în România, cu 65 de măsuri, concrete. Sprijinul pentru economie, plafonarea taxelor la agenți economici, majorarea salariilor pentru medici, măsuri de protecție pentru medici. Concret în 7 capitole. De ce nu era posibil acest lucru. De ce peste noapte s-a schimbat termenul aplicării stării de urgență, de la 30 a crescut la 60 de zile. De ce noi trebuie să îi permitem Guvernului Dodon să facă orice timp de 60 de zile”.

Vicepreședintele Parlamenutlui a mai punctat că aspectul economic este foarte important. Acesta a făcut o paralelă cu anul 2009, când toată lumea era cuprinsă de criza mondială, iar la în Moldova se vorbea de insula stabilității. „Și am primit stabilitate. La sfârșitul de an, datoria agricultorilor a depășit 300 de milioane de lei. Dacă noi să analizăm ce ne așteaptă, ne așteptă timpuri foarte grele. Exportul va scădea dramatic, remitențele se vor micșora, deoarece este afectată Italia, iar noi vedem criza din Federația Rusă, legată de situația pe piețele petroliere. O să fie problema cu activitatea magazinelor. Populația nu poate cumpăra strictul necesar pentru lucrările agricole. Nici magazine, mai ales businessul mic și mijlociu va avea de suferit. O parte din părinți au mers forțat în concediu propriu, deoarece, agenții economici sunt limitați spre a oferi sprijinul. Dar totodată, statul nu a venit și nu a susținut ideea noastră de a plăti indemnizațiile pentru incapacitate temporară în muncă, legată de această situație. Cu părere de rău o să avem mai multe situații de acest gen, care necesită solidaritate. Solidaritatea nu constă în faptul că statul transferă probleme proprii pe umerii cetățenilor și a agenților economici. Noi trebuie toți să suportăm această criză. Țara va fi alta. Noi trebuie foarte bine să analizăm și să contribuim toți depășirea acestei crize”, a conchis Alexandr Slusari.

Precizăm că Parlamentul a instituit stare de urgență în Republica Moldova, pentru următoarele 60 de zile, adică din 17 martie 2020 și până în 15 mai 2020. Mai multe măsuri prevăzute în decizia Parlamentului au fost deja adoptate, cum ar fi restricționarea circulației, regim special de intrare-ieșire în țară, dar și a unui regim special de circulație în interiorul țării, introducerea măsurilor de carantină, interzicerea manifestațiilor publice.


Pub