Unele țări europene sunt pregătite să evite colapsul economic. Care este situația în Republica Moldova

PE SCURT

Danemarca va acoperi 75% din salariul angajaților, Italia are un pachet fiscal în mărime de 25 de miliarde de euro, iar Portugalia deschide o linie de credit guvernamentală de 200 de milioane de euro pentru firmele a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 20% comparativ aceeași perioadă din anul trecut.

În același timp, Guvernul de la Chișinău abia ieri a anunțat că pregătesc un pachet de măsuri pentru a ajuta mediul de afaceri. Astăzi, în ședința parlamentară în cadrul căreia a fost anunțată stare de urgență în țară, premierul Chicu a repetat că pregătește un set de măsuri pentru susținerea economiei și cetățenilor.

Totuși, experții economici spun că pandemia ar putea afecta piața muncii și că autoritățile nu prea au de unde să ajute financiar mediul de afaceri, așa cum se întâmplă în țările europene și ar putea să apeleze la credite externe.

Experții economici spun că pandemia ar putea afecta piața muncii.

PE LUNG

Danemarca

Guvernul din Danemarca va acoperi 75% din salariile angajaților în companiile private. Această măsură va avea loc în perioada 9 martie – 9 iunie. Ultimul sfert din salariu va fi achitat de către companie. Nivelul maxim de ajutor din partea statului pentru fiecare cetățean va fi de trei mii de euro pe lună.

Italia

Italia a pregătit un pachet fiscal în mărime de 25 de miliarde de euro, plasă de siguranță oferită de Banca Centrală Europeană. Jumătate din pachet a fost lansat pe 13 martie, restul acționează ca rezervă.

Pentru prima perioadă, acest pachet include măsuri sanitare de urgență, compensații pentru lucrătorul care se confruntă cu concedieri temporare; fond de garantare pentru IMM-uri; moratoriu fiscal și amânarea plăților la împrumuturile ipotecare și a altor împrumuturi (în cooperare cu băncile private); compensații pentru companiile care suferă o pierdere a cifrei de afaceri mai mare de 25%.

Marea Britanie

Marea Britanie a pregătit un pachet fiscal de 30 de miliarde de lire. Guvernul va rambursa costul concediului medical de până la 14 zile pentru IMM-uri; va sprijini împrumuturi în valoare de până la 1 miliard GBP acordate IMM-urilor prin intermediul „programului de împrumut pentru întreruperea activității generate de Coronavirus”, dar garantează, de asemenea, împrumuturi bancare ale IMM-urilor; ratele impozitului pe întreprinderi vor fi eliminate pentru întreprinderile mai mici din sectoarele retail, turism, timp liber, hotelier și domenii conexe pentru aproape jumătate din toate proprietățile comerciale; acordarea de ajutoare în numerar în valoare totală de 2 miliarde GBP întreprinderilor mici; scutirea de taxe pentru antreprenori în valoare de 3 miliarde GBP, scrie Forbes.ro.

Norvegia 

Norvegia va oferi cel puțin 100 de miliarde de coroane norvegiene sub formă de garanții pentru împrumuturi și emisiuni de obligațiuni companiilor. 

Pachetul de sprijin este împărțit în garanții pentru împrumuturi de 50 de miliarde de coroane destinate companiilor mici și mijlocii care doresc să obțină credite și o sumă similară sub formă de garanții guvernamentale pentru companiile care care emit obligațiuni corporative, scrie News.ro. În plus, plata taxelor pe forța de muncă va fi amânată, a adăugat guvernul. Noi măsuri pentru industriile care au fost afectate în mod special vor fi prezentate la o dată ulterioară.

Franța

Emmanuel Macron, președintele Franței, are un singur obiectiv: menținerea locurilor de muncă în ciuda gravei crize provocate de coronavirus, scrie RFI.ro.

„Statul va plăti salariile angajaților nevoiți să rămână acasă” a promis Macron. Murielle Pénicaud, ministra Muncii, a precizat că 100% din șomajul tehnic va fi preluat, plătit de stat, inclusiv sumele care depăşesc salariul minim pe economie.

„Trebuie ca toți salariații din sectorul privat care sunt într-un sector în pericol, să își poată păstra salariul și contractul de muncă. Șomajul tehnic nu înseamnă șomaj, contractul este doar suspendat.”

Șeful statului a spus că plățile cotizațiilor patronale și a impozitelor de pe luna martie vor putea fi amânate fără nicio explicație din partea celor care le datorează.

Măsurile economice anunțate de guvernul francez pentru a face fața crizei coronavirus „vor costa zeci de miliarde de euro” a indicat Bruno Le Maire, ministrul Economiei și Finanțelor. Le Maire a mai precizat că „statul va garanta trezoreriile firmelor până la 90%” contra 40 de procente până acum. Cu alte cuvinte, băncile nu vor avea motive să nu acorde împrumuturi. 

Portugalia

Forbes.ro. scrie că în Portugalia este prevăzută o lege specială pentru suspendarea temporară a contractelor de muncă pentru firmele care au înregistrat scăderi cu 40% ale vânzărilor în ultimele trei luni în comparație cu anul trecut, din cauza epidemiei de COVID-19.

De asemenea, s-a luat decizia ca angajații afectați să primească 2/3 din salariu, adică cel mult 1.905 euro, dintre care 70% sunt plătite de stat, iar restul de angajatori. Totodată, Guvernul de la Lisabona deschide o linie de credit guvernamentală de 200 de milioane de euro pentru firmele a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 20% comparativ aceeași perioadă din anul trecut. 

Alte măsuri anunțate se referă la amânarea plății unor taxe și decontarea de către stat a sumelor plătite de către firme la evenimente care s-au anulat din cauza epidemiei.

MOLDOVA

Comisia națională extraordinară de sănătate publică a emis o decizie pe 15 martie prin care obligă sistarea activității unităților de comerț, restaurantelor, sălilor de sport, de concerte, teatre, cinematografe, muzee până la 1 aprilie 2020.

Prin urmare, Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova, Asociația Companiilor de Creație din Moldova și Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova solicită adoptarea a unui pachet de măsuri de suport pentru a ajuta companiile să atenueze impactul economic al extinderii epidemiei de coronavirus Covid-19 și susținerea economiei naționale. 

Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova a creat o petiție online destinată Guvernului Republicii Moldova. 

„Cel mai puternic va fi lovit sectorul IMM-urilor. Luând în considerație vulnerabilitatea IMM-lor, impactul asupra acestora poate fi irecuperabil. Multe din ele vor suferi pierderi majore, unele își vor sista parțial sau complet activitatea, altele riscă să falimenteze. În special vor avea de suferit industriile de servicii și agrement, turism, HoReCa, comerț cu amănuntul, organizatorii de evenimente și multe alte industrii afectate de carantină și măsuri preventive în vigoare”, se arată în petiție

Ce trebuie să facă mediul de afaceri și statul?

Andrei Crigan, economist și consultant în afaceri, spune că IMM-urile sunt supuse, în aceste condiții de pandemie, la venituri mai mici. Pe deasupra, pe aceste companii se pune presiune din partea costurilor fixe cum sunt chirie, utilități, salarii.

Multe afaceri o să intre în insolvabilitate, nu vor fi capabile să-și achite cheltuielile curente, să susțină costurile, vor fi nevoite să taie din locuri de muncă.

Potrivit economistului, mediul de afaceri trebuie să-și facă planuri de criză. Ei trebuie să-și analizeze activitatea, să vadă unde ar putea avea pierderi majore, să taie costurile care nu sunt prioritare, să reducă la maxim pierderile, să negocieze tot ce înseamnă comerț, deservire, trebuie să-și asigure accesul la materia primă, să negocieze condiții. 

În această perioadă, cel mai important este elementul de asociere cu alți antreprenori ca să facă schimb de experiență, să vadă ce fac alții pentru a se proteja, cum pot să combine anumite eforturi sau cum pot să distribuie cheltuielile împreună”, explică specialistul.

Crigan spune că statul trebuie să nu încurce, în această perioadă, mediului de afaceri. „Ne apropiem de finalul trimestrului I al anului curent. Asta înseamnă că toți se pregătesc să-și prezinte rapoartele și dările de seamă pentru anul 2019. Respectiv, își fac calculele legate de impozitul pe venit pentru anul trecut, inclusiv e final de lună și apar dările de seamă pentru impozite, taxe pentru lunile precedente. Contabilii sunt suprasolicitați. În general, statul trebuie să pună moratoriu pe tot ce înseamnă controale fiscale, controale din partea autorităților în materie de cum își desfășoară activitatea de zi cu zi, explică economistul.

Mediul de afaceri solicită un plan de amânarea a plăților menționate mai sus pentru perioada stării de urgență. Pentru ei este important ca deciziile să se ia foarte repede ca să se orienteze nu spre dările de seamă, ci pe identificarea soluțiilor despre cum să-și plătească oamenii, cum să-și mențină forța de muncă, cum să-și orienteze fluxurile de operațiuni de cumpărare-vânzare și cum să se asigure cu materie primă și resurse. 

Potrivit consultantului în afaceri Andrei Crigan, este prematur să se vorbească de câți bani va fi nevoie din partea statului pentru susținerea mediului de afaceri.

Șoc pentru economie

Iurie Morcotîlo, expert economic la Expert-Grup, spune că previziunile economice sunt sumbre așa cum sunt și pentru toate țările afectate.

„Experiența țărilor care au trecut prin pandemie cu două luni în urmă arată că șocul pentru economie este foarte puternic.”

Potrivit expertului, vor fi afectate pe termen scurt companiile orientate spre piața internă cum ar fi hotelurile, restaurantele, magazinele, pentru că veniturile principale vin din frecventarea acestora și contactul direct cu oamenii.

Întreprinderile orientate spre export vor simți efectele mai târziu, pentru că cererea de consum în rândul țărilor importatoare va scădea. Potrivit expertului, s-ar putea să avem un declin la capitolul exporturi, lucru care va lovi în capacitatea întreprinderilor de a plăti salarii, dar și impozite la stat.

„Noi trebuie să recunoaștem că finanțele publice în anul acesta o să sufere semnificativ, fiindcă volumul de colectări de impozite o să fie mai mic decât cel anticipat la începutul anului. Va trebui de revizuit bugetul statului și multe cheltuieli planificate inițial nu vor fi făcute. Totul depinde de cât de mare o să fie șocul pentru finanțele publice.”

Mai mult, se pare că statul nu prea are spațiu de manevră, în comparație Danemarca, Norvegia sau Franța. Potrivit expertului economic, există un fond de rezervă pentru situații excepționale, însă nu pentru susținerea business-ului. Potrivit expertului, Guvernul ar putea să apeleze la creditele externe sau la creșterea datoriei pe intern, în cazul în care volumul cheltuielilor vor crește. 

Băncile comerciale reacționează

Moldova Agroindbank a anunțat ieri, 16 martie, despre decizia de a amâna până la data de 31 mai plata ratelor la credite, inclusiv dobânzile. Rambursările acestor sume vor fi efectuate în luna iunie.

Decizia se extinde asupra produselor creditare pentru persoane fizice: de consum, ipotecare, overdraft, cardul de cumpărături în rate LiberCard şi cardul de credit. Pentru perioada martie-aprilie-mai 2020 nu vor fi aplicate penalități pentru neachitarea sumelor datorate spre plată. toate aceste măsuri se referă la persoanele fizice. Banca anunță că va veni în scurt timp cu decizia pentru persoanele juridice.

Și Moldinconbank a anunțat despre posibilitatea amânării până la 31 mai 2020 a plăților pentru ratele și dobânzile la creditele acordate persoanelor fizice. Decizia se referă la carduri de credit, overdraft pe card salarial, credite de nevoi personale, credite investiționale, сreditul imobiliar de achiziție şi creditul Prima Casă. Totuși, banca nu a anunțat ce decizie a luat cu referire la persoanele juridice.

Starea de urgență a fost declarată. Guvernul încă stă pe gânduri

Astăzi, în ședința parlamentară în cadrul căreia a fost anunțată stare de urgență în țară, premierul Chicu a repetat că pregătește un set de măsuri pentru susținerea economiei și cetățenilor:
– reeșalonarea plăților pentru creditele ipotecare;
– este examinată amânarea termenului de plată a impozitului pe venitul persoanelor juridice pentru trimestrul I și posibil trimestrul II, 2020;
– s-a discutat cu BNM despre posibilitatea relaxării politicii de creditare. Asta presupune o posibilă diminuare a ratei de bază, cu posibilitatea băncilor comerciale de a asigura credite mai ieftine;
– s-a discutat despre un suport, în caz de necesitate, din partea BNM pentru băncile comerciale de a acorda credite suplimentare unor întreprinderi strategice;
– întreprinderile care prestează servicii comunale sunt gata să ofere posibilitatea pentru consumatori să reeșaloneze plățile, iar în unele cazuri poate și o posibilă diminuare a acestor plăți, tarife;
– se analizează posibilitatea suplinirii fondului de subvenționare în agricultură;
– se analizează posibilitatea unui suport financiar temporar unor entități strategice, care asigură securitatea alimentară a țării și posibil energetică;
– în 10 zile Guvernul va veni cu propunerea de diminuare a cotei TVA pentru sectorul Horeca;
– Ministerul Finanțelor va veni în câteva zile cu modificarea regulamentelor care prevăd compensări persoanelor care au credite Prima Casă.

Foto: bnm.md

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.