18:20:32 28.03.2024
Stiri

Un consilier la premierului Chicu îi îndeamnă pe DEPUTAȚI să nu se grăbească să numească membrii CSM: „Dacă vor numi membrii CSM fără a asigura un larg consens, reforma justiției este compromisă”

Social 17.03.2020 12:50 Vizualizări1542 Autor: Ziarul National
Un consilier la premierului Chicu îi îndeamnă pe DEPUTAȚI să nu se grăbească să numească membrii CSM: „Dacă vor numi membrii CSM fără a asigura un larg consens, reforma justiției este compromisă” unimedia.info


Consilierul premierului Ion Chicu în domeniul dreptului, Nicolae Eșanu, îi îndeamnă pe deputați să nu se grăbească să numească noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în lipsa unui consens larg. Asta pentru că fa fi un semnal foarte prost pentru societate, dar și sistemul judecătoresc.

Totuși, subiectul este dezbătut astăzi în ședința Parlamentului.

„Deși zarurile sunt aruncate, eu mă simt obligat să continui eforturile pentru a-i convinge pe cei care decid. Dacă vor numi membrii CSM, fără a asigura un larg consens, reforma justiției este compromisă. Și indeferent ce vom face în viitorii ani schimbări calitative în justitiei nu vor avea loc. Chiar dacă candidații ar fi cei mai buni, iar cei care-i numesc ar acționa cu cele mai bune intenții și cu respectarea tuturor prevederilor legale, în lipsa unui larg consens nici sistemul judecătoresc și nici societatea nu va avea încredere în noii membrii. Astfel, încrederea în justiție nu va crește. Justiție există doar acolo unde există încredere”, a menționat Eșanu.

CITIȚI și O nouă ÎMPĂRȚEALĂ? PD și PSRM și-ar fi partajat CSM-ul. Cine sunt „câștigătorii” concursului

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiției speră că decidenții, în cel de-al doisprezecelea ceas, vor înțelege că nu este destul să acționeze cu bună credință.

„Înțeleg că va fi foate greu de găsit un consens larg. Discuțiile pe care le-am avut cu parțile implicate arată o mare neîncredere reciprocă. Majoritatea consideră că opoziția nu este sinceră atunci când spune că este gata să caute un consens. Iar opoziția consideră că majoritatea doar se preface că este în căutarea unui consens. Sunt convins că ambele parți nu au dreptate. Și chiar dacă, cu regret, nu sunt convins, mai sper că ambele parți sunt capabile să pună interesele naționale mai presus decât interesele de partid sau de grup. Dacă vrem să asigurăm adevărata schimbare, atunci nu avem alternativă”, a mai adăugat Eșanu.

De menționat că reprezentanții Comisiei juridice pentru numiri și imunități au selectat patru candidați pentru a fi numiți în calitate de membri ai CSM. Reprezentanții opoziției spun că doi membri ar fi din partea PSRM, iar alți doi din partea PD. Cei patru pretendenți la funcția de membru al CSM sunt: Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu. Aceștia au acumulat cel mai mare punctaj, potrivit Comisiei juridice pentru numiri și imunități.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md