Linkuri accesibilitate

Coronavirus. România între optimism și nepăsare


Președintele României, Klaus Iohanis în videoconferință cu guvernul aflat in auto-izolare, 17 martie 2020
Președintele României, Klaus Iohanis în videoconferință cu guvernul aflat in auto-izolare, 17 martie 2020

Președintele României, Klaus Iohannis a descris marți, 17 martie, cumva optimist, evoluția epidemiei de coronavirus, explicând că românii infectați fie nu au simptome deloc, fie au simptome foarte ușoare și că 19 persoane s-au vindecat deja.

Face parte din tradiția oficialilor autohtoni să fie prezentată mai degrabă partea plină a paharului, decât cea goală. De pildă, profesorul Adrian Sterinu-Cercel, șeful Institutului de Boli Infecțioase insista până în urmă cu două săptămâni că noul virus ar fi „de 10 ori mai slab decât virusul gripal obișnuit”.

De altfel, România rămâne printre ultimele state din regiune, care nu și-a închis granițele. Ungaria care a luat o astfel de decizie, a ținut astăzi ore în șir la frontiera sa cu Austria în jur de 3500 de români care se întorc din diferite state occidentale.

La granița austro-ungară, Hegyeshalom, 17 martie 2020
La granița austro-ungară, Hegyeshalom, 17 martie 2020

După discuții între reprezentanții celor dpuă diplomații,Budapesta a decis să deschidă granița pentru două ore: convoiul mașinilor cu români va fi însoțit de forțe de ordine și nu are voie să opreasă pe teritoriul Ungariei.

Președintele Klaus Iohannis a spus după discuția telefonică pe care a avut-o cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că România este „în principiu de acord” cu închiderea granițelor externe ale Uniunii Europene pentru a stopa așa numitul „turism medical”.

E vorba de cei care continua să vină în Uniunea Europeană pentru că aici serviciile medicale sunt mai bune decât în țările lor.

Pe de altă parte, încălcarea regulilor pe timp de epidemie continua în România. Conform art. 352 al 1 din Codul Penal, pedeapsa poate fi amendă penală de 20.000 lei sau doi ani închisoare.

Până acum au fost deschise 40 de dosare penale pentru infracțiunea privind ”zădărnicirea combaterii bolilor”.

Și mai grav, un român confirmat cu coronavirus în Spania a venit azi cu avionul la București, împreună cu alți 60 de cetățeni autohtoni.

În România sunt înregistrate între timp 222 de cazuri positive de coronavirus, dintre care 49 depistate astăzi. Patru dintre pacienți se află la terapie intensive. În plus, peste 3000 de persoane sunt în carantină instinstituționalizată și alți 19.000 de oameni se află în izolare la domiciliu sub monitorizare medicală.

XS
SM
MD
LG