Parlamentul a ales patru membri ai CSM din rândul profesorilor de drept

Mariana Colun
17/03/2020

Parlamentul a numit marți patru membri noi ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor de drept. Este vorba despre Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu. Pentru cei patru și-au dat votul 55 de deputați din fracțiunile PSRM și PDM. 

Deși opoziția parlamentară a solicitat amânarea subiectului privind numirea celor patru membri ai CSM, Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că există necesitatea deblocării funcționalității CSM. La rândul său, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a calificat numirea celor patru profesori de drept „un târg politic rușinos” între PDM și PSRM.

Ion Crețu

Reporterii portalului Anticoruptie.md au radiografiat declarațiile de avere și CV-urile celor patru membri noi ai CSM. Avocatul Ion Crețu este lector la facultatea de drept a universității de Stat, formator la Institutul Național al Justiției, la Centrul de Instruire al Avocaților și la Centrul Național de Instruire în Insolvență. Este membru al Colegiului științific consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție. A făcut parte din grupul de elaborare a proiectului Codului Civil. Avocatul deține în proprietate mai multe terenuri agricole, o casă de locuit de 136 de metri pătrați, cu valoarea de peste 2 milioane de lei, finisată în 2017. Mai deține încă alte două case de locuit primite moștenire și trei apartamente în construcție. Ion Crețu mai declară și două automobile de model Mercedes, procurate în 2016, cu 113,5 mii lei, și în 2018, cu 562,4 mii lei. Ion Crețu este fondator al trei societăți comerciale.

Elena Belei

Elena Belei este șefa Departamentului Drept Procesual Civil a facultății de drept a Universității de Stat din Moldova. Din noiembrie 2017 până în noiembrie 2019, a fost secretară de Stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. În 2015, a fost timp de 5 luni șefa cabinetului ministrului Justiției. În perioada anilor 2008-2010, a deținut funcția de șefă a Direcției tratate și integrare europeană a Ministerului Justiției. În 2019, Belei a fost remunerată cu 251.6 de mii de lei pentru funcția de secretar de stat. Pentru activitatea didactică, candidata a primit 71,3 mii de lei, iar Biblioteca științifică Andrei Lupan i-a achitat un onorariu de 37,4 mii de lei. Elena Belei are în proprietate două apartamente, de 38,9 metri pătrați, procurat în 2010, și de 40,9 metri pătrați, care i-a fost donat în 2013.

Valentina Coptileț

Valentina Coptileţ este doctor în drept, conferenţiar universitar, prorector pentru activitatea didactică a Universităţii de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”. În perioada anilor 2013-2016, a fost membră a Colegiului de selecție și carieră a judecătorilor de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii. Candidata a raportat pentru anul trecut venituri salariale de 371,5 mii de lei. Valentina Coptileț deține în Chișinău o casă de locuit de 96,9 metri pătrați, un apartament, dar și o casă de locuit în Briceni, toate primite moștenire. În 2018, candidata și-a procurat cu 27 de mii de dolari un automobil nou-nouț, Toyota CHR.

Carolina Ciugureanu-Mihailuță

Carolina Ciugureanu-Mihailuță, 42 de ani, este doctor în drept și profesoară la Academia de Studii Economice din Moldova. Din 2014, este directoare a Centrului de studii juridice şi politice din cadrul Institutului de Cercetări Economice și Studii Europene al Academiei de Studii Economice din Moldova. Este fiica ex-magistratului de la Curtea de Apel Chișinău, Mihail Ciugureanu, învinuit într-un dosar penal pentru pronunțarea unei hotărâri ilegale care l-a favorizat pe fiul său într-o schemă de acaparare a terenurilor. Carolina Ciugureanu-Mihailuță a fost remunerată anul trecut cu 14,7 mii de lei. În 1998, candidata și-a cumpărat un apartament de 63 de metri pătrați, iar în 2018, un apartament de 128,5 metri pătrați la prețul de un milion 260 mii de lei. Profesoara deține din 2008 un automobil Mercedes, fabricat în 2005, care ar costa 5 mii de euro.

Amintim că vineri concursul pentru selectarea noilor membri ai CSM a fost boicotat de membrii din opoziție ai Comisiei juridice, numiri și imunități. Deputații din fracțiunea PAS, PPDA, fracțiunea Partidului Șor și grupul Pro Moldova și-au argumentat decizia prin faptul că acest concurst ar fi unul politizat, iar câștigătorii s-ar cunoaște din timp. 

Concursul pentru selectarea a patru noi membri al CSM a fost anunțat după ce la 31 ianuarie au intrat în vigoare noi modificări la Legea cu privire la CSM, care a fost votat în lectură finală la 20 decembrie 2019. Potrivit acesteia, CSM va fi format din 15 membri, cu trei mai mulți decât în prezent. Doi membri de drept titulari din rândul profesorilor vor fi aleși de către Comisia juridică numiri și imunități, iar un membru din rândul magistraților va fi desemnat de către Adunarea generală a judecătorilor. De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor. Astfel, patru membri urmează a fi selectați din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanță, doi membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanței de apel și un membru – din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Totodată, în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Mariana Colun
17/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii