/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Ultima oră! TIR-uri, autobuze și microbuze cu zeci de moldoveni, blocate la vama Ucrainei

missing
17 martie 2020, ora 13:32

Mai multe TIR-uri cu mărfuri, microbuze și autobuze cu zeci de pasageri moldoveni care s-au pornit acasă de la Moscova și chiar o mașină funerară, care transportă un mort spre R. Moldova, sunt ținute la granița Ucrainei, după ce autoritățile ucrainene au interzis tranzitul din cauza epidemiei de coronavirus.

Conducătorii companiilor de transport spun că au cerut ajutorul Ministerului de Externe pentru a aduce oamenii acasă, dar nu a fost găsită o soluție, deocamdată.

„Situația este foarte complicată. Acolo staționează încă de ieri mai multe TIR-uri, autobuze și microbuze cu moldoveni porniți din gara de la Moscova. Autoritățile Ucainei au anunțat că nu vor permite traversarea hotarelor de pe 18 martie și ne-am pornit mai devreme ca să reușim. Noi nu voiam să pornim autobuzul, dar oamenii au venit cu biletele și toți arătau anunțul Ucrainei că vor închide abia de pe 18 martie și au făcut scandal să pornim. Toți pasagerii au semnat declarații pe propria răspundere că vor să pornească la drum”, a povestit pentru TV8, Gheorghe Grosu, directorul unei companii de transport, care are în prezent un autobuz blocat la hotarul Ucrainei cu 23 de pasageri, printre care copii mici.

Bărbatul povestește că unitățile de transport stau în zona neutră, dintre granița Rusiei și Ucrainei, unde nu sunt nici WC-uri și cu atât mai mult magazine ca oamenii să-și poată cumpăra ceva de mâncare și apă.

„Eu țin legătura cu șoferii care spune că oamenii au epuizat mâncarea pe care o aveau luată la drum și se termină și apa. Au cerut să li se aducă ceva și li s-a spus că în magazinele de la vamă nu este nimic pe rafturi. Vom merge astăzi la Ambasada Ucrainei din Chișinău și vom cere ajutorul, pentru că nu au dreptul să se comporte astfel cu oamenii, să-i țină de ieri în zona neutră. Astăzi autoritățile Ucrainei condamnă la foame acești pasageri”, a declarat Gheorghe Grosu.

Directorul companiei de transport spune că au fost contactați și reprezentanții Ministerului de Externe și au solicitat ajutor, dar un funcționar le-ar fi spus că acestea sunt prevederile legale ale Ucrainei și se caută soluții pentru a debloca situația.

„Am fost întrebați cum putem demonstra că autobuzul stă de ieri la hotar. I-am spus că e simplu de verificat: să ceară informații de la grănicerii ruși, pentru a se convinge. Rusia azi nu permite să treci granița, iar ieri a permis”, a precizat Grosu.

Vom încerca să luăm legătura cu reprezentanții Ministerului de Externe pentru o reacție și vom reveni cu alte detalii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram