‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUnele plante de cultură au devenit dependente de îngrășăminte - studiu

Unele plante de cultură au devenit dependente de îngrășăminte – studiu

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit unui studiu publicat pe site-ul universității Riverside, California, o bună parte din plantele de cultură nu mai interacționează cu microorganismele din sol.

Concentrarea pe randamente mai înalte a avut efecte negative asupra microorganismelor din sol, dar și fiziologiei plantelor de cultură, făcându-le să depindă mai mult de îngrășăminte, comparativ cu cele sălbatice.

„Trecând mai multe milenii de schimbări, multe plante cultivate și-au pierdut o parte din capacitatea de a interacționa cu microbii din sol, care furnizează nutrienții necesari. Acest lucru a făcut ca acestea să depindă mai mult de îngrășăminte, una dintre cele mai mari surse de poluare cu azot și fosfor din lume și care necesită combustibili fosili pentru a fi produse”, au scris oamenii de știință.

Oamenii de știință au analizat 120 de studii ce țin de simbioza dintre microorganisme și plante. Aceștia au ajuns la concluzia că multe culturi au pierdut esențial din capacitatea de a forma comunități simbiotice cu microbiota din sol.

„Atunci când plantele sunt selectate ținând cont de un mic număr de trăsături, cum ar fi un număr mai mare de semințe sau o creștere mai rapidă, multe alte trăsături importante cum ar fi interacțiunea cu microbii utili pot fi pierdute”.

Bacteriile și ciupercile formează o legătură strânsă cu rădăcinile plantelor și pot îmbunătăți creșterea acestora. Ajută la descompunerea compușilor de fosfor și azot din sol, pe care plantele le absorb prin rădăcinile lor.

‹ adv ›

De asemenea, microbii obțin resurse de la plante într-o relație benefică reciproc – simbiotică. Atunci când îngrășămintele sau alte modificări ale solului fac ca nutrienții să fie disponibili în mod liber, plantele pierd din capacitatea de a interacționa cu microbii.

Unele companii vând produse ce conțin bacterii fixatoare de azot, însă potrivit reprezentanților universității, acest lucru este inutil, deoarece unele plante nu mai pot interacționa cu acestea.

„Pentru a soluționa aceste probleme, trebuie să aflăm ce trăsături au fost pierdute în planta cultivată și sunt prezente în specia înrudită sălbatică. Apoi, acestea trebuie încrucișate pentru a obține descendenți cu aceste trăsături”.

‹ adv ›

FOTO: news.ucr.edu.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›