Mama, tatăl și copilul, infectați cu Covid-19. Dintre cele 23 de cazuri, 10 sunt cu transmitere locală

Zece dintre cele 23 de cazuri confirmate de Covid-19 în Moldova sunt cu transmitere locală, iar unele dintre ele reprezintă familii întregi. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care a solicitat ca persoanele venite din regiuni unde sunt focare de îmbolnăvire să se autoizoleze și să evite orice contact cu apropiații, pentru a nu-i supune riscului de a se infecta.

În unul dintre cazurile testate pozitiv la Covid-19 este bolnavă toată familia, părinții și copilul. „În situațiile în care avem transmitere locală, este vorba despre contacți care au calitate de rude apropiate ale persoanelor. Avem focare deja, unde sunt înregistrate cazuri de Covid mama-tata-fecioriul, avem focare soacra-nora și încă o persoană suspectă, ceea ce denotă faptul că măsurile care trebuie să fie întreprinse trebuie să fie drastice în continuare”, a subliniat ministra

Viorica Dumbrăveanu a menționat că băiețelul testat pozitiv la coronavirus are vârsta de 8 ani și este primul caz de îmbolnăvire printre copii.

Ministra Sănătății a venit cu un apel repetat către cetățeni: „Este o măsură de precauție eficientă la care am făcut apel în ultimele zile. Stați acasă, este o măsură care a avut un impact pozitiv în combaterea infecției Covid-19 în China, sunt sigură că va avea impactul corespunzător și în Moldova în momentul în care ne vom responsabiliza cu toții. Solicit tuturor să se abțină de la contacte cu persoanele apropiate și cu terțele persoane. În mod special este necesară respectarea regimului de izolare din partea persoanelor vârstnice, a celor care suferă de boli cardiace, probleme respiratorii și persoanele care sunt diabetice. Acestea fac parte din grupul de risc, care necesită regimul de autoizolare, dar și o mobilizare a celor din jur, care au posibilitatea să le ajute, în contextul asigurării cu produse alimentare sau alte produse vitale de care au nevoie”.

Viorica Dumbrăveanu a prezentat și informații despre starea de sănătate a paciențilot infectați cu Covid-19. În total, în Republica Moldova sunt 23 de persoane infectate cu Covid-19.

Primul caz de coronavirus în Republica Moldova a fost înregistrat pe 7 martie 2020, fiind vorba de o femeie revenită din Italia. Ulterior au fost înregistrate alte 8 cazuri de infectare cu coronavirus la persoane revenite din Italia, țară afectată masiv de virus de tip nou, Covid-19.

Pe 13 martie, Guvernul a declarat Cod Roșu de epidemie cu coronavirus.


Pub