România intră în stare de urgență națională la începutul acestei săptămâni

Astăzi România este în așteptarea istituirii stării de urgență națională, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă că va emite decretul la începutul acestei săptămâni. Măsura vine pentru a oferi statului instrumentele necesare pentru a gestiona mai eficient situația generată de pandemia de Covid-19.

Foto: Klaus Iohannis / Facebook

Anunţul a fost făcut sâmbătă de preşedintele Klaus Iohannis, după ce membrii Guvernului Orban 3 au depus jurământul de învestitură.

„Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, în aşa fel încât să prindă, iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare”, a declarat președintele României, care a precizat că starea de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus.

„În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii, mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În acelaşi fel, această situaţie va permite să se realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziţia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”, a explicat Iohannis.

Conform legii, starea de urgenţă este decretată de preşedinte prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României, în 5 zile de la decretare trebuind solicitată încuviinţarea Parlamentului. Starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile, dar preşedintele, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia, scrie News.ro.

Potrivit Digi24.ro, ultimele 24 de ore au fost confirmate 16 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, numărul total al celor testaţi pozitiv cu COVID-19 ajungând la 139. Cele 16 persoane au vârsta cuprinsă între 5 ani și 71 de ani.

Nouă dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.855 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus).

Amintim că ieri, 15 martie, Ministerul de Externe al României a anunțat că autoritățile de peste Prut vor autoriza, la solicitarea Republicii Moldova, livrarea unor medicamente pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituțiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova, după ce exportul de medicamente din România a fost sistat pentru 6 luni după instituirea Codului Roșu de risc de infecție cu noul coronavirus.


Pub