Primarul de Chișinău, indignat de faptul că „unii au majorat prețurile sau vând la negru și scot foloase din situație”

De astăzi, toate piețele din capitală sunt închise oficial, prin hotărâre de Guvern, în contextul răspândirii virusului de tip nou Covid-19 la nivel local. Unii agenți economici s-au folosit de această situație, pentru a majora prețurile. Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că a rămas șocat de acest fapt și a făcut apel la solidaritate.

„Sunt neplăcut surprins, șocat de faptul că unii au făcut uz de această situație, au majorat prețurile sau vând ceva la negru. Cred că trebuie să fim solidari și să nu scoatem foloase, în special financiare, din această situație. Acest mesaj este atât către agenții economici, cât și către persoanele fizice”, a declarat primarul capitalei.

„Unii agenți economici sunt mai conștienți, alți mai puțin, cred că de astăzi aceste lucruri vor fi restricționate prin decizia de Guvern, iar organele de drept vor verifica corectitudinea executării acesteia”, a mai adăugat Ion Ceban.

Unii consumatori s-au plâns pe rețelele de socializare că au plătit sume exagerate pentru produsele alimentare, în unele magazine din capitală.

Prețuri majorate în unele magazine / Sursa:facebook.com/cezara.dilevskij

Începând cu ziua de astăzi, toate punctele comerciale cu amănuntul și piețele, inclusiv cele din capitală, au fost obligate prin hotărâre de Guvern să-și sisteze activitatea. Excepție fac doar magazinele alimentare, farmaciile și stațiile PECO.

Decizia privind închiderea Pieței Centrale din capitală a fost luată de vineri, de către Primărie, în subordinea căreia se află întreprinderea municipală

Nu toți s-au conformat, însă, deciziei autorităților centrale. La Hîncești, oamenii au transformat piața în stradă, pentru a-și vinde produsele, iar oamenii au făcut cozi, îmbulzindu-se să cumpere produsele expuse direct pr margine de drum.

Piața din Hîncești a trecut în stradă / Sursa:facebook.com/alexandru.botnari

Anterior, mai mulți moldoveni au decis să facă business pe seama coronavirusului. Pe un site de anunțuri, aceștia au pus în vânzare măști de unică folosință, care ar fi sterilizate, susțin ei. Prețul unei măști variază între 3,9 și 10 lei pentru o unitate, însă acestea se vând doar de la 50 de unități în sus.


Pub