Igor Dodon cere agenților economici să evite majorarea prețurilor, altfel „vor urma măsuri extrem de dure”, iar băncilor - să permită plata pe părți a creditelor

Președintele statului, Igor Dodon, a venit cu un apel către agenții economici din țară, să evite majorarea nejustificată a produselor de primă necesitate, cum ar fi medicamentele și produsele alimentare în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus în țară. Totodată, șeful statului s-a adresat și către toate băncile, în vederea examinării posibilității de reeșalonare a creditelor.

„Rog comunitatea mediului de afaceri să acționeze în spirit de solidaritate cu cetățenii și să nu majoreze prețurile la medicamente, produsele alimentare și lucrurile de strictă necesitate pentru oameni. Astfel de majorări de prețuri ar fi cinice și chiar criminale, dacă oamenii nu vor mai putea avea acces la produsele vitale pentru ei”, a subliniat Igor Dodon.

Șeful statului a avertizat că autoritățile nu vor permite astfel de majorări: „Nu vom permite ca aceste lucruri să se întâmple și putem ajunge la impunerea unor măsuri extrem de dure pentru firmele care profită de suferința oamenilor”.

Totodată, președintele s-a adresat și către băncile din țară: „Știu că avem un mediu bancar care s-a profesionalizat și maturizat enorm în ultimii ani, care e gata să facă față acestei crize și sper că e gata să vină și în ajutorul cetățenilor care ar putea fi afectați grav de această criză prin care trecem. Rog toate băncile să examineze posibilitatea reeșalonării creditelor sau acordarea de diferite facilități, care să ajute oamenii să facă față efectelor financiare negative, generate de situația în care ne aflăm”.

Tot astăzi, Igor Dodon a anunțat că s-a adresat Guvernului să facă demersul către Parlament pentru a fi instituită starea de urgență în țară.

În total, în Republica Moldova sunt 23 de persoane infectate cu Covid-19, dintre care 10 - prin transmitere locală. Printre bolnavi se află și o femeie însărcinată, dar și un copil de 8 ani.

Primul caz de coronavirus în Republica Moldova a fost înregistrat pe 7 martie 2020, fiind vorba de o femeie revenită din Italia. Ulterior au fost înregistrate alte 8 cazuri de infectare cu coronavirus la persoane revenite din Italia, țară afectată masiv de virus de tip nou, Covid-19.

Pe 13 martie, Guvernul a declarat Cod Roșu de epidemie cu coronavirus.


Pub