Bisericile, îndemnate să oficieze slujbele online și prin intermediul mass media, pentru a evita răspândirea coronavirusului, iar politicienii - să renunțe la promovarea falsurilor

Bisericile și-ar putea petrece slujbele online și prin intermediul mass media, pentru a evita contaminarea unui număr mare de oameni cu noul Covid-19. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon, în adresarea către populație, în contextul în contextul răspândirii infecției cu coronavirus în țară.

Șeful statului s-a adresat către confesiunile religioase din țară, cu îndemnul de a efectua slujbele religioase la distanță, prin intermediul mass media. „Fac un apel către confesiunile religioase, către reprezentanții Bisericii, autoritate religioasă care poate ajuta acum esențial populația, prin rugăciune, compasiune și solidaritate, suntem gata să vă sprijinim pentru a avea acces larg în mass media, în online, astfel ca o categorie cât mai mare de cetățeni să aibă acces la slujbele religioase, fără a se expune riscului de a se contamina unii pe alții”, a precizat Igor Dodon.

Acesta s-a adresat și jurnaliștilor. „Remarc profesionalismul multor jurnaliști și modul eficient în care participă la informarea populației și la campania de prevenire a răspândirii pandemiei. Totuși, sunt unele cazuri în care instituțiile media promovează știri care se dovedesc a fi neadevărate, înspăimântând populația cu falsuri despre infectări în masă și decese. Aceste dezinformări acționează mai rapid și mai nociv decât coronavirusul, provocând panică și frică, ce pot duce la decizii greșite, luate de unii cetățeni, la demoralizarea medicilor și a funcționarilor care luptă cu epidemia. Haideți să ajutăm cetățenii să fie informați corect”.

Totodată, Igor Dodon a îndemnat politicienii să lase deoparte lupta politică: „Au fost și reprezentanți ai partidelor de opoziție care au venit cu propuneri constructive, acestea au fost analizate, iar unele implementate. Sunt însă unii care nu au înțeles că țara trece printr-o criză care ne afectează pe toți, promovează falsuri despre evoluția crizei, manipulează populația și contribuie în mod iresponsabil la răspândirea panicii. Sunt și unii politicieni care așteaptă disperați să apară primele cazuri de deces, le anticipează pe rețelele de socializare, în dorința de a profita cinic de această criză”.

Tot astăzi, Igor Dodon a anunțat că s-a adresat Guvernului să facă demersul către Parlament pentru a fi instituită starea de urgență în țară.

În total, în Republica Moldova sunt 23 de persoane infectate cu Covid-19, dintre care 10 - prin transmitere locală. Printre bolnavi se află și o femeie însărcinată, dar și un copil de 8 ani.

Primul caz de coronavirus în Republica Moldova a fost înregistrat pe 7 martie 2020, fiind vorba de o femeie revenită din Italia. Ulterior au fost înregistrate alte 8 cazuri de infectare cu coronavirus la persoane revenite din Italia, țară afectată masiv de virus de tip nou, Covid-19.

Pe 13 martie, Guvernul a declarat Cod Roșu de epidemie cu coronavirus.


Pub