LIVE TEXT / Prima persoană tratată de COVID 19 în RM. Alte șase cazuri noi confirmate

(știrea va fi actualizată întreaga zi)

PE SCURT

UPDATE.Ora 18:30

Pe parcursul zilei de astăzi, în Republica Moldova au fost confirmate alte 6 cazuri noi de infecție cu COVID 19. Două cazuri sunt de import, fiind vorba despre persoane revenite din Marea Britanie. În alte patru cazuri este vorba despre transmitere locală. Toate persoanele sunt spitalizate. Astfel, la momentul actual în Republica Moldova sunt înregistrate 29 de cazuri de COVID 19, a anunțat ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu, după ședința Comisiei pentru situații excepționale. Din numărul total de cazuri 15 cazuri sunt de import, iar 14 transmitere locală.

Ministra Sănătății a mai relatat că medicii luptă pentru salvarea pacientei aflate în stare extrem de gravă. Soțul acestei paciente de asemenea a fost testat pozitiv la COVID 19.

Ministra Sănătății a mai informat și despre prima pacientă tratată de COVID-19 în Republica Moldova.„Au fost realizate două teste de laborator de confirmare după realizarea tratamentului, care sunt negative la prezența virusului COVID-19. Pacienta se simte bine, a fost transferată din izolator în secție, urmează mâine să fie externată”, a anunțat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

UPDATE. Ora 18:09

Ministerul Sănătății informează despre prima pacientă tratată de COVID-19 în Republica Moldova. „Au fost realizate două teste de laborator de confirmare după realizarea tartamentului, care sunt negative la prezența virusului COVID-19. Pacienta se simte bine, a fost transferată din izolator în secție, urmează mîine să fie externată”, se arată pe pagina oficială a Ministerului.

UPDATE. Ora 12:30

Au apărut noi limitări de circulație. Le găsiți mai jos.

Știrea inițială. Ora 9:30

De ieri seara, până azi dimineața, numărul persoanelor cu COVID 19 în Republica Moldova a rămas același – 23. Dintre acestea, 13 cazuri au statut de import și 10 de transmitere locală. Într-un caz este vorba despre infectarea unui copil de opt ani. 

Premierul Ion Chicu a anunțat că va convoca, astăzi, la ora 16:30, ședința Comisiei pentru situații excepționale, unde va fi examinată oportunitatea aprobării instituirii stării de urgență. Referindu-se la sistarea comerțului cu amănuntul cu excepția produselor alimentare, farmaciilor și stațiilor PECO, Chicu a adăugat că acțiunile întreprinse de autorități sunt radicale, drastice, dar absolut necesare. Premierul a reamintit că a fost sistat traficul aerian și cel feroviar internațional, precum și intrarea cetățenilor străini prin frontierele terestre.

P.S. În brifiengul de astăzi, Ion Chicu a continuat să acuze oamenii de iresponsabilitate.

PE LUNG

UPDATE. Ora 12:30

Limitări noi de circulație

  • Publicul nu va avea acces  în teatre, muzee, biblioteci, case de cultură și centre de creație

Accesul publicului în instituțiile teatral-concertistice, muzee, biblioteci, case de cultură și centre de creație, pentru a preveni răspândirea epidemiei virusului COVID-19, va fi limitat până la 1 aprilie. Decizia a fost luată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Accesul în incinta instituțiilor vizate îl vor avea doar angajații acestora. Totodată, angajații din aceste instituții își vor desfășura activitatea conform programului de muncă și cu achitarea salariilor.

Ministerul precizează că directorii instituțiilor pot dispune la cerere, prin Ordin, munca la domiciliu, pentru unii angajați cu monitorizarea activităților acestora. La cererea angajatului, se poate acorda concediu în conformitate cu legislația în vigoare.

În plus, conducătorii instituțiilor vor monitoriza starea de sănătate în rândul angajaților care activează în incinta instituției și la domiciliu. Totodată, directorii instituțiilor vor asigura procesul de igienizare a tuturor spațiilor cu substanțe dezinfectante pe bază de alcool (70%) și vor informa Ministerul despre situațiile excepționale apărute.

  • Se sistează circulația trenului Chișinău-București-Chișinău

Calea Ferată a Moldovei a anunțat că, în conformitate cu decizia instituțiilor de conducere a Republicii Moldova, se sistează temporar circulația trenului „Prietenia” Chișinău – Bucureşti – Chișinău, cu plecarea din Chișinău începând cu astăzi și cu plecarea din Bucureşti începând din 17 martie 2020.  Costul biletelor vândute va fi returnat integral.

  • Moldovenii, care se află în zona de tranzit, în aeroporturi sau au fost blocați să contacteze ambasada sau cel mai apropiat consulat 

Autoritatea Aeronautică Civilă a făcut apel către cetățenii Republicii Moldova, indiferent de țara de reședință, care se află în zona de tranzit, în aeroporturi sau au fost blocați și se află în dificultate în afara hotarelor țării, să contacteze ambasada sau cel mai apropiat consulat a Republicii Moldova de pe teritoriul statului unde se află, pentru a putea beneficia de asistența consular de specialitate. Lista oficiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare este disponibilă aici – http://www.asp.gov.md/en/node/1642.

  • Măsuri noi și restricții de circulație prin punctele de trecere a frontierei de stat

Guvernul Republicii Moldova a informat că începând de mâine, 17 martie 2020, ora 00:00, se interzice trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene și tot de mâine, 17 martie 2020, ora 20:00, se interzice trecerea frontierei de stat moldo-române a cetățenilor străini pe sensul de intrare în Republica Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului.

Atenție! Această restricție nu se va referi la cetățenii străini și apatrizii domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară, conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren. La fel, excepție fac membrii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/misiunilor international și membrii de familie ale acestora. Intrarea în Republica Moldova a altor categorii de cetățeni străini se va autoriza urmare a coordonării cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La frontiera cu România

ÎNCHISE (16:00/14:03.20):

PTF Cahul–Oancea (rutier/internațional)
PTF Lipcani-Rădăuți-Prut (rutier/internațional)

ACTIVEAZĂ:

PTF Leușeni – Albița (rutier/internațional)
PTF Sculeni – Sculeni (rutier/internațional)
PTF Ungheni – Iaşi (fero/international)
PTF Giurgiulești-Galați (rutier/internațional)
PTF  Giurgiuleşti-Galaţi (fero/internațional)
PTF  Costești-Stânca (rutier/internațional)

 La frontiera cu Ucraina

ÎNCHISE (00:00/17.03.20)

Toate punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene cu statut local și interstatal
precum
PTF Ocniţa-Sokireanî (rutier/internațional)
PTF Larga-Kelmenţî (fero/internațional)
PTF Criva-Mamalîga (fero/internațional)
PTF Vulcăneşti-Vinogradovka (rutier/internațional)
PTF Basarabeasca-Serpniovo-1 (rutier/internațional)
PTF Larga-Kelmenţî (rutier/internațional)
PTF Cosăuţi-Iampoli (fluvial/internațional)
PTF Unguri-Bronniţa (rutier/internațional)
PTF Ceadîr-Lunga-Novîe Troianî (rutier/internațional)
PTF Pervomaisc-Kuciurgan (rutier/internațional)
PTF Goianul Nou-Platonovo (rutier/internațional)
PTF Hristovaia-Bolgan (rutier/internațional)

ACTIVEAZĂ:

PTF Otaci-Moghilev-Podolsk (rutier/internațional)
PTF Vălcineţ-Moghilev-Podolsk (fero/internațional)
PTF Ocniţa-Sokireanî (fero/internațional)
PTF Briceni-Rossoşanî (rutier/internațional)
PTF Criva-Mamalîga (rutier/internațional)
PTF Giurgiuleşti-Reni (rutier/internațional)
PTF Giurgiuleşti-Reni (fero/internațional)
PTF Etulia-Frikăţei (fero/internațional)
PTF Mirnoe-Tabaki (rutier/internațional)
PTF Palanca-Maiaki – Udobnoe (rutier/internațional)
PTF Tudora-Starokazacie (rutier/internațional)

Frontiera aeriană:

Reamintim că, din 12 martie 2020 a fost sistat transportul aerian cu Italia, cât și obligația către operatorii aerieni de a nu permite îmbarcarea călătorilor, care vin către Republica Moldova, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud. La fel, din data de 15 martie curent, ora 00:00, au fost anulate rute cu Franța și Spania.

Din 17 martie curent, ora 00:00, va fi SISTAT TRAFICUL AERIAN prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, indiferent de direcție intrare sau ieșire din Republica Moldova.

Știrea inițială. Ora 9:30

„Mama, stai acasă!”

Ministra Sănătății a negat informația apărută pe rețelele de socializare, potrivit căreia o femeie din Cantemir ar fi decedat din cauza noului coronavirus. „Am să intru în aria de confidențialității, dar am să menționez că persoana din Cantemir a decedat nu din cauza coronavirusului, ci din cauza ictusului cerebral”, a menționat ministra.

Viorica Dumbrăveanu a  mai venit cu un apel către cetățenii țării, în care i-a îndemnat să stea acasă. 

„Este o măsură de precauție eficientă la care am făcut apel în ultimele zile – Stați acasă! Este o măsură de precauție care a avut impact pozitiv în combaterea COVID 19 în China și va avea un impact și în Republica Moldova, în momentul în care ne vom responsabiliza cu toții. În mod special vreau să subliniez necesitatea respectării regimului de izolare din partea persoanelor vârstince, diabetice, cu probleme cardiace. Aceste persoane fac parte din acel grup de risc care necesită regimul de izolare”, a menționat ea.

Cu un mesaj aparte Viorica Dumbrăveanu a venit către mame, inclusiv către mama sa.

„Pentru că în ultima perioadă nu am fost una dintre cele mai exemplare fiice, pentru că nu mi-am văzut mama de mult timp, vin cu un apel către mame, inclusiv către mama mea: Mamă, stai acasă.”

Circulația limitată

De notat că de luni dimineață, toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, își sistează activitatea. De asemenea, se închid toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. La fel, își vor sista activitatea unităților de alimentație publică -toate barurile, cantinele, restaurantele, cu excepția celor care au serviciul livrare la domiciliu. Acestea nu vor mai putea găzdui vizitatori, ci doar vor putea efectua livrări.

De asemenea, în noaptea de luni spre marți, traficul aerian va fi sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră, nu vor mai putea intra cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în Republica Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri.

Moldoveni reveniți din Italia și Spania

În Republica Moldova au revenit două grupuri mari de cetățeni. Primul grup de 79 de oameni a fost adus pe data de 15 martie din orașul Santander, Spania. Este vorba despre echipa Teatrului Național de Operă și Balet, directorul căruia a apelat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În al doilea caz, au fost transportați la Chișinău 78 de persoane, din Viena, Austria. Este vorba despre pasagerii a două autobuze pornite din Italia, în perioada când autoritățile mai multor state membre UE au redus comunicarea aeriană și terestră cu Italia. În privința acestora, tot astăzi dimineața, premierul Chicu a declarat că cetățenii blocați la hotar cu Austria au ajuns ieri acasă cu un zbor charter din Viena.

Toți au fost verificați, nu au semne de contaminare, dar sunt sub supraveghere și sunt în autoizolare. Ei s-au pornit din Italia pe 13 martie, când era criză și hotarele blocate. Avem informație că au încălcat legile Austriei, pentru că erau deja stabilită interdicție de intrare în Austria.”

„Nu vreau să învinuiesc cetățenii. Noi am acordat foarte rapid suportul ca stat responsabil. I-am evacuat. Dar asta este o acțiune iresponsabilă a cetățenilor. Eu chem în continuare cetățenii să manifeste responsabilitate totală. Este vorba de pericol de moarte iminentă dacă nu respectăm.”

De asemenea, Chicu a menționat că va fi examinată oportunitatea de a fi declarată stare de urgență în țară. Asta le va permite autorităților să mobilizeze mai multe resurse, să poată acționa cu mai multe capacități pe toate ariile de combatere a acestei epidemii.

Ajutor pentru IMM-uri

„Noi suntem îngrijorați de efectele economice ale acestei epidemii. Vor fi afectați antreprenorii, întreprinderile mici și mijlocii. Guvernul pregătește un set de măsuri de a veni în suportul business-ului. Noi, ca stat, nu putem acoperi orice daună, pierdere orice incomoditate pentru business sau pentru cetățeni”, a menționat acesta.

În acest context, premierul a declarat că urmează să discute cu unele bănci comerciale pentru a le propune să amâne ratele bancare, plățile pentru creditele ipotecare pentru câteva luni. Au avut loc discuții și cu Ministerul Finanțelor referitor la impozitele achitate de către companii. „Pentru 2019, acel venit a fost înregistrat și achitat. Pentru perioadele în care companiile intră în dificultate, noi o să venim cu propuneri și suport”, a declarat Chicu.

Recomandări de prevenire a răspândirii COVID-19:

Păstrați distanța socială de 1 metru față de celelalte persoane pe care le întâlniți!

Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

Spălați mâinile cât mai des cu apă caldă și săpun, cel puțin înainte de a mânca sau a prelucra alimente, precum și după utilizarea toaletei. Dezinfectantul de mâini poate fi o alternativă atunci când nu aveți posibilitatea de spălare a mâinilor.

Strănutați/tușiți într-un șervețel de unică folosință sau în cotul mâinii.

Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile.

Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă (cu soluție pe bază de alcool sau clor).

Medicamentele antivirale sau antibiotice le luați doar la prescripția medicului.

Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane care par sănătoase și nu cunosc despre faptul că sunt purtători ai noului coronavirus. NU în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

NU expuneți persoanele în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone de risc sau aglomerate (Statistica arată că persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate, ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

Apelați medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19) sau ați fost în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19.

Apelați Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică – 0 800 12300 (Linia verde este un număr de informare, nu de urgență).

– ÎN CAZUL URGENȚELOR SUNAȚI LA 112!

– INFORMAȚI-VĂ DESPRE NOUL CORONAVIRUS NUMAI DIN SURSE OFICIALE!

Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală. Sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.

Transferul către spital trebuie să fie realizat în mod organizat,de către persoane autorizate, respectând toate măsurile de izolare.

Dacă sunteți în autoizolare la domiciliu NU părăsiți sub nicio formă domiciliul timp de 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu persoane care vă furnizează alimente sau produse.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.