Chișinău împotriva Covid-19: Primăria a creat o celulă de criză și o platformă de voluntariat

PE SCURT

Începând de astăzi, în municipiul Chișinău activează o Celulă de criză. Activitatea acesteia constă în informarea beneficiarilor de asistență socială despre măsurile de precauție privind prevenirea îmbolnăvirii cu COVID-19 și monitorizarea zilnică a situației persoanelor în etate și persoanelor cu dizabilități, singuratice. 

Tot de astăzi, va fi lansată și o platformă de voluntariat. „Sunt mai multe organizații formale și neformale, care sunt gata să ne ajute. Toți acei voluntari care vor să ajute personale în vârsta sau cu nevoi speciale, să-și coordoneze acțiunile cu direcțiile teritoriale de asistență socială. Vrem să avem un program comun și să respectăm regulile stricte”, a spus Ceban.

PE LUNG

Edilul a declarat că toate persoanele în etate, cu nevoi speciale singuratice, care se confruntă cu situații dificile cu caracter de urgență pot solicita asistență la telefoanele de urgență ale direcțiilor teritoriale de asistență socială și ale direcției generale asistență socială și sănătate.

De asemenea, Ion Ceban a anunțat că vor fi deschise mai multe conturi, unde agenți economici, care și-au exprimat dorința de a ajuta municipalitate, vor putea vira resurse financiare. 

„În această perioadă sunt mai mulți agenți economici care sunt gata să doneze bani, produse sau să presteze diferite servicii pentru necesitățile municipalității. În acest context, vreau să vă comunic că începând de ziua de astăzi, urmează a fi deschise mai multe conturi unde vor putea fi virate aceste resurse financiare. Acestea vor fi virate în primul rând în sistemul medical și cel de asistență social, pentru cei care muncesc ca să prevină sau trateze cazurile pe care le avem”, a spus Ion Ceban.

De asemenea, Ion Ceban a precizat că de astăzi transportul public din capitală funcționează la capacitatea maximă. Astfel, a fost introdus tot efectivul de autobuze și troleibuze de care dispun regiile municipale de transport. Măsura este luată de municipalitate pentru a evita îmbulzeala călătorilor în unitățile de transport, micșorarea aglomerării în stații, dar și pentru putea fi păstrată distanța recomandată, de cel puțin un metru între persoane. 

De asemenea, autoritățile au dispus ca troleibuzele și autobuzele să nu depășească capacitatea de 60 la sută de îmbarcare, iar pentru microbuze a fost stabilită limita de 10-15 persoane. 

De asemenea, de astăzi, cadrele didactice din municipiul Chișinău nu merg în instituțiile de învățământ, dar muncesc la domiciliu.Cadrele didactice şi cele auxiliare urmează să monitorizeze zilnic starea sănătăţii în rândul copiilor/elevilor prin telefon sau alte mijloace tehnice de comunicare.

În plus. de astăzi, toate piețele din capitală sunt închise oficial, prin hotărâre de Guvern, în contextul răspândirii virusului de tip nou Covid-19 la nivel local.

Citește și: LIVE TEXT / În RM ar putea fi instituită stare de urgență. Ministra Sănătății: „Mamă, stai acasă!”

Precizăm că. de ieri seara, până azi dimineața, numărul persoanelor cu COVID 19 în Republica Moldova a rămas același – 23. Dintre acestea, 13 cazuri au statut de import și 10 de transmitere locală. Într-un caz este vorba despre infectarea unui copil de opt ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.