Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Comunicarea autoritățlor municipale cu cetățenii, în contextul situației de prevenire a infecției COVID-19

   2057

Primăria municipiului Chișinău informează că în toate subdiviziunile structurale municipale au fost amplasate materiale informative privind protecția și măsurile privind infecția de timp nou COVID 19. Totodată, în ultimele 3 zile în curțile blocurilor de locuințe au fost distribute și amplasate 40 de mii de afișe informative cu recomandările Orgnizației Mondiale a Sănătății. De astăzi, APL Chișinău va dispune de alte 200 de mii de matriale informative, inclusiv 40 de mii de afișe și postere ale Organizației Mondiale a Sănătății care vor fi, de asemenea, repartizate.

În cadrul conferinței de presă de dimineață, primarul general, Ion Ceban, a reiterat despre necesitatea conjugării eforturilor pentru binele locuitorilor municipiului, în condițiile când unii cetățeni mai ignoră recomandările OMS și ale autorităților statului. „Haideți să dăm dovadă de maturitate și să nu facem acțiuni pe cont propriu. În această situație de criză, informarea corectă a cetățenilor este foarte importantă, precum și informarea în masă, prin organizarea diverselor campanii de sensibilizare, sub orice formă", a menționat Ion Ceban.

Pe panourile din capitală au fost amplasate zeci de bannere informative cu implicarea operatorilor din domeniul publicității, iar până la sfârșitul săptămânii, vor fi circa 100 pe tot teritoriul municipiului, inclusiv în suburbii. Mai mult, în light-boxurile stațiilor de așteptare a transportului public vor fi amplasate de astăzi materiale de informare a cetățenilor, pentru ca oamenii să țină cont de recomandările specialiștilor și a autorităților.

Edilul capitalei a ținut să mulțumescă regizorilor autohtoni pentru realizarea spoturilor video, dar și persoanelor publice, care au venit cu recomandări și sfaturi, în mesajele de informare pentru cetățeni. Aceste materiale vor fi difuzate la radio și televiziune, precum și pe portalurile online, în zilele următoare.

În context, e de menționat că autoritățile locale au fost contactate de mai mulți oameni de bună credință care vor să contribuie la prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus.

Municipalitatea face apel către cetățeni, ONG-uri, de a ne contacta, atunci când vor să ajute la amplasarea în locuri publice sau distribuirea materialelor informative privind măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor prin COVID 19.

Eduiul a apreciat și deschiderea reprezentanților rețelelor de supermarketuri care au acceptat amplasarea materialelor informative în interiorul magazinelor alimentare. „Cum ne arată experiența altor țări, doar prin unitate și eforturi comune, prin conștientizare și responsabilitate, prin grijă față de noi și de cei din jurul nostru vom putea depăși această situație pandemică. Noi ca și autorități facem tot ce ne stă în puteri, dar mizăm și pe aportul fiecăruia. Atât pe suport cât și pe responsabilitate proprie", a spus Ion Ceban.

Amintim că de luni, aparatul Primăriei, dar și angajații, inclusiv ai direcțiilor și întreprinderilor municipale, au fost organizați să lucreze într-un regim special, preponderent exercitând munca la domiciliu. Respectiv, informațiile dar și toate indicațiile și deciziile se discută și se dezbat în regim online și prin intermediul telefonului. Totodată s-au luat măsuri ca muncitorii să fie echipați cu măști și mănuși, iar la locul de muncă să fie dozatoare cu dezinfectante.