19:30:54 24.04.2024
Stiri

VIDEO // COVID-19: Adresarea președintelui Igor Dodon către cetățenii R. Moldova. Șeful statului cere instituirea STĂRII de URGENȚĂ în R. Moldova

Politică 16.03.2020 15:53 Vizualizări2714 Autor: Ziarul National
VIDEO // COVID-19: Adresarea președintelui Igor Dodon către cetățenii R. Moldova. Șeful statului cere instituirea STĂRII de URGENȚĂ în R. Moldova


Președintele Igor Dodon a cerut astăzi Guvernului, în cadrul unei adresări către popor, să solicite întrunirea Parlamentului, pentru instituirea stării de urgență în R. Moldova, în contextul măsurilor privind combaterea pandemiei COVID - 19. Potrivit lui Dodon, decizia privind instituirea sării de urgență va fi luată în cadrul Comisiei pentru situații de urgență.

„Este crucial acum să încetinim răspândirea virusului, astfel încât să nu ajungem la blocarea sistemului medical, la supraîncărcarea medicilor și la o criză care să scape de sub control. Măsurile ferme luate până acum de Consiliul Suprem de Securitate și de Guvern au reușit să limiteze răspândirea infecției cu COVID-19 și, ca rezultat, până azi avem relativ puține cazuri confirmate, dar ar fi putut să fie și mai puține, dacă unii dintre cei infectați ar fi manifestat responsabilitate și nu ar fi transmis virusul, fără a avea grijă de siguranța proprie și a celor apropiați”, a menționat astăzi Dodon.

Șeful statului spune că guvernarea s-a adresat cu solicitări de sprijin către partenerii externi. „Am primit sau urmează să primim suport din partea României, Federației Ruse, Chinei, SUA. Aceste țări au reacționat prompt la apelul R. Moldova și sunt sigur că la fel vor reacționa și alți parteneri externi, dacă va fi necesar să ne adresăm”, a zis Dodon.

„În calitate de președinte al R. Moldova și conducător al Consiliului Suprem de Securitate, am luat decizia de a mă adresa Guvernului cu solicitarea de a face demersurile către Parlament pentru a fi instituită starea de urgență în toată țara. Este necesar să luăm această măsură pentru ca instituțiile statului să poată acționa cât de rapid posibil, să nu aibă impedimente birocratice, iar în cazul în care ne vom confrunta cu o creștere alarmantă de cazuri în anumite zone, să putem lua imediat măsurile impuse privind izolarea focarelor. Îi asigur însă pe toți cetățenii că măsurile luate vor fi comunicate și explicate detaliat, așa încât să se poată adapta cât mai bine la ele”, a punctat Dodon.

Oficialul a adresat critici mass-mediei, dar și unor politicieni.

„Un alt apel este adresat mass-media. Trebuie să remarc profesionismul multor jurnaliști și modul eficient în care participă la informarea populației și la campania de prevenire a răspândirii pandemiei. Cu toate acestea, mai sunt cazuri în care instituțiile media promovează știri care se dovedesc ulterior neadevărate, înspăimântă populația cu falsuri despre infectări în masă și decese. Aceste dezinformări acționează mai rapid și mai nociv decât coronavirusul, provocând panică și frică, care la rândul lor pot duce la decizii greșite luate de unii cetățeni, la demoralizarea medicilor și a funcționarilor care luptă cu epidemia. Haideți să ajutăm cetățenii să fie informați corect, nu să-i speriem cu informații negative false!

De asemenea, vin cu un mesaj către clasa politică. Criza pe care o traversăm ne obligă să lăsăm la o parte orice luptă politică și să găsim cele mai bune abordări constructive pentru a ajuta cetățenii. Au fost reprezentanți ai partidelor de opoziție care au venit cu propuneri constructive, care au fost analizate și cele utile chiar implementate. Sunt însă unii politicieni din opoziție care încă nu au înțeles criza prin care trece țara și promovează falsuri despre evoluția crizei, manipulează populația și contribuie în mod iresponsabil la răspândirea panicii, iar cu ea - la răspândirea virusului.

Sunt și unii politicieni care stau și așteaptă disperați să apară primele cazuri de deces, le anticipează chiar pe rețelele de socializare, în dorința de a profita cinic de această criză. Haideți cel puțin în fața acestei provocări pentru societatea noastră să încetam luptele, speculațiile politice, criticile nefondate, răspândirea panicii și dezinformării. Contribuiți la salvarea țării, nu încercați să o prăbușiți! Politicienii vin și pleacă, dar țara și poporul trebuie să rămână!!

În final, tocmai pentru a sublinia și mai mult importanța acestui mesaj, vreau să mă adresez medicilor! Bravo vouă! Ați dat dovadă de curaj, sacrificiu și patriotism! Aveți tot respectul și tot sprijinul nostru! Vă asigur că țara nu-și va uita eroii acestor vremuri.

Urmează o perioadă foarte importantă, una critică, în care suntem gata să intervenim cu tot ce este necesar pentru a proteja la maximum sănătatea populației. Vă îndemn să aveți încredere în autorități și să urmați întocmai recomandările lor. Știu că sunteți deja îngrijorați inclusiv de ceea ce se va întâmpla după ce va trece criza aceasta, cât de afectați vom fi economic și social. Deja am început să lucrăm și pe această direcție pentru a vă proteja, dar înainte de toate trebuie să oprim împreună răspândirea acestui virus și să ieșim din această criză. Pe urmă vom găsi soluții pentru toate, important e să rămânem sănătoși! Am rezistat noi la multe încercări grele ca țară și popor. Vom rezista și acum dacă vom fi solidari și disciplinați”, a conchis Igor Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md