Linkuri accesibilitate

Intelectuali ruși împotriva amendamentelor lui Putin


Protest „singuratic” la Moscova împotriva amendamentelor constituționale, 13 martie 2020
Protest „singuratic” la Moscova împotriva amendamentelor constituționale, 13 martie 2020

O lovitură de stat anticonstituțională - așa descriu un grup de intelectuali ruși modificarea legii supreme propusă de Kremlin. Peste 350 de scriitori, juriști, jurnaliști, savanți și alți oameni de știință și creație au semnat o scrisoare deschisă în care explică de ce această reformă constituțională subminează și așa șubreda democrație rusă.

Amendamentele îi permit lui Vladimir Putin să mai candideze pentru încă două mandate prezidențiale, depășind limita constituțională din prezent. Același lucru e valabil și pentru Dmitri Medvedev. Semnatarii scrisorii de opoziție spun că această excepție constituțională cu dedicație pentru două persoane încalcă principiul egalității în fața legii, dar și o hotărâre mai veche a Curții Constituționale care spune că regulile privind termenele prezidențiale nu pot fi manipulate.

O altă critică a intelectualilor ruși e faptul că pachetul propus de Kremlin vizează un spectru larg de reforme, deși legea privind modificarea constituției spune că la pachet, adică printr-o singură lege, pot fi adoptate doar modificări strâns legate una de alta, care privesc același aspect al Constituției.

Semnatarii scrisorii afirmă că amendamentele propuse „încalcă principiul egalității în fața legii, garanția drepturilor și libertăților personale, contravin principiilor federalismului, separării puterilor în stat, independenței sistemului judecătoresc și autonomiei autorităților locale”.

Scrisoarea a fost semnată de scriitori precum Lev Rubinștein sau Victor Șenderovici, sociologi ca Lev Gudkov, jurnaliști ca Evghenia Alibaț sau Leonid Parfenov, și alți reprezentanți ai intelighenției ruse.

Critici similare au adus și cei 120 de activiști civici și politici care s-au adresat săptămâna trecută Consiliului Europei să dea un aviz negativ modificărilor constituționale din Rusia.

Kremlinul nu a fost impresionat. „Cu siguranță, am văzut această scrisoare. Știți, scrisori sunt diferite. Sunt și altele. Primim o grămadă de scrisori de susținere”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. El mai adăugat că testul adevărat pentru reforma propusă va fi referendumul planificat pentru 22 aprilie.

Presa rusă scrie însă că plebiscitul ar putea fi amânat din cauza epidemiei de coronavirus. Una din alternativele posibile e 12 iunie, Ziua Rusiei, când autoritățile ar putea profita de încărcătura simbolică și emoțională a sărbătorii pentru a mobiliza alegătorii să iasă la vot în număr mai mare pentru a sprijini și legitima reforma constituțională.

Dacă însă până atunci epidemia Covid-19 nu va fi trecut, o altă dată luată în considerare e 13 septembrie, ziua unică pentru alegeri desemnată în 2020.

XS
SM
MD
LG