Acord de guvernare PDM-PSRM // Democrații s-au ales cu cinci ministere

Julieta Savițchi
16/03/2020

Zinaida Greceanîi, președinta PSRM, și Pavel Filip, președintele PDM, au semnat luni un acord privind formarea unei noi coaliții de guvernare. Acordul a fost încheiat după ce Partidul Socialiștilor a cedat democraților controlul a cinci ministere. La o oră de la semnarea acestuia, membrii Cabinetului de miniștri propuși de PDM au depus jurământul de învestire în funcție.

Pavel Filip a anunțat în cadrul unui briefing că PDM va propune următorii candidați pentru cele cinci ministere cedate de către PSRM: Cristina Lesnic, viceprim-ministră pentru Reintegrare, Alexandru Pînzari, ministru al Apărării, Igor Șarov, ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Oleg Țulea, ministru de Externe și Integrării Europene, Sergiu Railean, ministru al Economiei și Infrastructurii.

Cei cinci candidați au deținut funcții publice în perioada când se afla PDM la guvernare. Astfel, Cristina Lesnic a fost viceprim-ministră pentru Reintegrare în Guvernul Filip, Alexandru Pînzari a fost șef al Inspectoratului Național de Poliție, Igor Șarov a fost secretar general de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Oleg Țulea, fost deputat PDM, ex-ministru adjunct al Educației, ambasador al Republicii Moldova în Republica Slovenia; iar Sergiu Railean a fost director al Agenției Servicii Publice.

Zinaida Greceanîi a precizat că la baza acestui acord stă fostul acord semnat de PSRM și Blocul ACUM. Președinta Parlamentului a confirmat că vor fi remanieri în Guvernul Chicu și că, în scurt timp, aceste candidaturi vor fi propuse președintelui Igor Dodon.

Pavel Filip a declarat în cadrul briefingului că epidemia de Covid-19 a fost un motiv în plus pentru PDM de a semna coaliția de guvernare cu socialiștii, deoarece formațiunea pe care o conduce are specialiști cu experiență și poate să își asume o parte din responsabilități.

Julieta Savițchi
16/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii