Coronavirus // Șeful statului cere instituirea stării de urgență în Republica Moldova

Julieta Savițchi
16/03/2020

Președintele Igor Dodon a cerut luni Guvernului să vină cu un demers în Parlament privind instituirea stării de urgență în Republica Moldova în legătură cu declanșarea epidemiei de Covid-19. 

„Am fi putut avea mai puține cazuri dacă am fi avut grijă și cetățenii ar fi fost mai responsabili. Azi voi propune Guvernului să se adreseze Parlamentului să activeze stare de urgență”, a declarat șeful statului într-o adresare către cetățeni.

Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război definește starea de urgență un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul ţării în caz de:

a) iminenţă a declanşării sau declanşare a unor situaţii excepţionale cu caracter natural, tehnogen sau biologico-social, ceea ce face necesară prevenirea, diminuarea şi lichidarea consecinţelor acestora;

b) existenţă a unui pericol pentru securitatea naţională sau ordinea constituţională, ceea ce face necesară apărarea statului de drept, menţinerea sau restabilirea stării de legalitate.

În perioada stării de urgenţă nu se admite modificarea Constituţiei, adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice şi a legislaţiei electorale, precum şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale. Pe durata stării de urgenţă, în funcţie de gravitatea situaţiei ce a determinat instituirea acesteia, poate fi restrîns, dacă este cazul, exerciţiul unor drepturi sau libertăţi ale cetăţenilor.

Pe durata stării de urgenţă, în funcţie de situaţia concretă, pot fi aplicate următoarele măsuri:

a) evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;

b) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;

c) dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;

d) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;

e) efectuarea, în modul stabilit de lege, a  rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;

f) stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamînat;

g) modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;

h) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;

i) chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;

j) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii.

În timp ce Igor Dodon se adresa națiunii, satul Bălceana din raionul Hâncești a intrat în carantină, după ce numărul persoanelor testate pozitiv cu Covid-19 a ajuns la șase. Deși la data de 15 martie, ziua desfășurării alegerilor parlamentare repetate în circumscripția uninominală Hâncești, în localitate era confirmat un caz de infectare cu coronavirus de tip nou, locuitorii din Bălceana, îndemnați de autorități, au participat la exercițiul electoral.

Desfășurarea alegerilor în circumscripția uninominală Hâncești în condiții de pandemie a provocat critici dure din partea reprezentanților societății civile, experților și a unor reprezentanți ai opoziției.

„Pe fundalul infecției cu coronavirus, pericolului serios care plutește asupra oamenilor, incertitudinii asupra viitorului apropiat de două-patru săptămâni, mi se par infantile și lipsite de bun simț toate discuțiile demagogice cu referire la alegerile din Hâncești. Avem ce avem, ca de obicei, și cea mai mare rușine s-a produs deja - oamenii au ieșit la vot. Și nimeni în țara aceasta din cei ce pot decide sau pot influența deciziile nu s-a gândit la ei”, a scris pe pagina sa de Facebook Ala Nemerenco, ex-ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Deputatul PAS Mihai Popșoi l-a acuzat pe Igor Dodon că folosește criza epidemiologică în interes politic și personal. „Dodon a refuzat să contramandeze alegerile pentru că a investit prea mult (coruperea celor mai săraci alegători, eliminarea unui oponent care făcea același lucru). Dodon avea sondaje care îi dădeau șanse de a obține cel de-al 37-lea mandat. Șanse pe care în alte condiții (fără epidemie si cu prezență mai mare pe dreapta) nu le-ar fi avut”, a declarat Popșoi.

Julieta Savițchi
16/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii